Image
kultaiset2_jukkapatynen_2013.jpg

Pennun ja vanhempien käyttäytymisen tarkkailu

Emo ja pentuesisarukset vaikuttavat pennun käyttäytymisen kehittymiseen oppimisen kautta. Alttius aggressiivisuuteen voi periytyä.

Image
Pentu juoksee kohti

Ellei koiralle kaavailemasi käyttötarkoitus sitä vaadi (esimerkiksi tietyntyyppinen metsästys), hanki pentu sellaisesta rodusta, jota ei ole erityisesti jalostettu hyökkääväksi. Sama koskee kotialueen vartiointia: jos kyseisestä taipumuksesta voi olla asuinpaikallasi haittaa, älä osta pentua sellaisista vanhemmista, joilla itsellään on voimakas tarve vartioimiseen. Tarkkaile sekä emän että isän luonnetta: kumpaakin pitäisi päästä helposti lähestymään ja koirien pitäisi suhtautua sinuun ystävällisesti.

Arkuus periytyy selvästi. Varmista siis, että pennun lisäksi myös sen vanhemmat suhtautuvat rohkeasti arkipäivän tapahtumiin. Koirien käyttäytymistä kannattaa pyytää päästä näkemään myös muualla kuin kodin välittömässä läheisyydessä, sillä moni arkakin koira saattaa kotona olla kohtuullisen reipas.

Vastuuntuntoisella kasvattajalla ei pitäisi olla mitään sitä vastaan, että haluat tutustua pentujen emänkin käyttäytymiseen ja että haluat nähdä myös koko pentueen muuallakin kuin vain pentuaitauksessa. Sekä koirat että omistajat ovat onnellisimpia, kun jokaiseen kotiin löydetään todella juuri sinne ominaisuuksiltaan sopiva koira. Vaikka koirien luonnetta ja käyttäytymistä voidaan jossain määrin arvioida myös mm. luonnetesteissä, käyttökokeissa ja näyttelyissä, tärkeintä asiaa eli miten koira käyttäytyy kotiympäristössä, voidaan havainnoida vain siellä. Asiantuntevasta kasvattajasta on paljon apua pennun valinnassa, mutta joudut käyttämään myös omia silmiäsi ja arviointikykyäsi miettiessäsi, vaikuttaako pentujen ja etenkin niiden vanhempien käytös juuri sellaiselta, mistä sinäkin kotonasi pitäisit.

Pentujen isä ei useimmiten asu samassa taloudessa, mutta jos vain mahdollista, sekin kannattaa yrittää päästä tapaamaan.

Pennun omaa käyttäytymistä pitää tietenkin myös tarkkailla: sen kuuluu olla rennon ja iloisen oloinen ja tuntemattomiakin ihmisiä ennakkoluulottomasti lähestyvä (ihmisiin sosiaalistunut). Jos pentu vaikuttaa varaukselliselta, lähestyy uusia ihmisiä epäröiden tai vastustelee voimakkaasti sylissä pitämistä, sen ottamista ei kannata vähänkään kokemattoman pennunostajan edes harkita. Tällaisen pennun sosiaalistaminen ja kouluttaminen vaatii taitoa ja työtä, eikä se aina edes täysin onnistu.

Pennun käytös saattaa johtua perimästä tai vain käsittelyn puutteesta, mutta joka tapauksessa olot kasvattajan luona ovat jo vaikuttaneet sen luonteen muovautumiseen. Huomaa kuitenkin, että pentujen käyttäytymiseen vaikuttaa paljon se, ovatko ne virkeitä vai juuri nukahtamaisillaan (nukahtamaisillaan olevat pennut voivat vaikuttaa täysin piittaamattomilta ja ne saattavat vain hakeutua rauhalliseen paikkaan nököttämään). Käy katsomassa pentuja useaan kertaan tai odota niin pitkään, että onnistut näkemään kaikki niistä myös virkeimmillään.

Kun kiinnität huomiota pennun vanhempien luonteisiin, virikkeellisiin oloihin kasvattajan luona ja siihen, että pennulla on mahdollisuus oppia sosiaalista kanssakäymistä sisaruksiltaan ja emältään luovutusikään saakka, saat hyvät lähtökohdat uuden perheenjäsenesi valinnalle. Ostajana vaikutat myös siihen, millaisissa oloissa pentuja kannattaa kasvattaa eli millaiset pennut menevät kaupaksi.

Suomessakin myydään ns. pentutehtaissa eli koirien massakasvatuspaikoissa syntyneitä pentuja, joissa muiden ongelmien lisäksi olot eivät ole pennun luonteen kehittymiselle suotuisat. Vakavat puutteet alle luovutusikäisten pentujen kasvuympäristössä ja myös varhainen sairastelu vaikuttavat aikuisiän käyttäytymiseen, eikä kaikkea voida täysin korjata: pentutehtaiden kasvateista huomattava osa on aikuisena ongelmallisesti käyttäytyviä.

Teksti: Tuire Kaimio, näyttökokeen suorittanut eläintenkouluttaja

Pääkuva: Jukka Pätynen, sisältökuva: Minna Tallberg