Image
Tyttö ja koira katsovat toisiaan

Koiran hankinta

Koirakuume valtaa koiranystävän silloin tällöin. Koirasta saa uskollisen ystävän pitkäksi aikaa ja se tuo iloa omistajalleen vuosiksi.

Image
Manchesterinterrieri

Koiraa ei kuitenkaan tule ottaa hetken mielijohteesta, sillä koiran hankintaan tutustuminen vaatii paljon aikaa, huolellista harkintaa ja asiaan perehtymistä.

Ensimmäistä vastaantulevaa pentua ei kannata ottaa, sillä pennun tulee olla sopiva omaan elämäntilanteeseen, perheeseen ja omaan elämäntyyliin. Tutustu tarkasti eri rotuihin ja tee hankikoira.fin rotutesti. Pohdi esimerkiksi minkälainen rotu elämäntilanteeseesi sopisi, miten paljon pystyisit tarjoamaan koiralle aktiviteetteja, miten paljon olet valmis käyttämään aikaa rodun turkinhoitoon ja miten rodun pitäisi suhtautua omistajaan sekä muihin ihmisiin ja eläimiin. Mieti myös oletko valmis sitoutumaan koiraan jopa 15 vuodeksi ja kestääkö taloutesi koiranpidon.

Image
Alaskanmalamuutti
Alaskanmalamuutti

Suurin osa koirista on alun perin jalostettu työkoiriksi tiettyä työtehtävää varten ja monet niistä kaipaavat edelleen tuon työn pariin. Pystytkö tarjoamaan koiralle sen käyttötarkoitusta vastaavia tehtäviä? Tutustu huolellisesti koiran alkuperäiseen käyttötarkoitukseen, sillä monien rotujen kohdalla se vaikuttaa edelleen koiran käyttäytymiseen.

Koiraa ei pidä ostaa säälistä. Kaltoin kohdellun ja aran koiran totuttaminen normaaliin elämään voi vaatia paljon ponnisteluja ja jos siihen ei ole valmistauduttu, voidaan koirasta joutua luopumaan.

Koira ei käy lapselle lahjaksi, sillä vastuu koirasta on aina vanhemmilla.

Teksti: Kennelliitto

Kuva: Jukka Pätynen