Image
afgaani_kylvyssa_petriseeste.jpg

Koiran peseminen

Koiraa ei kannata pestä kovin usein, muuten sen turkista ja ihosta häviää niiden luonnollinen rasva. Pesu on paikallaan, kun koira on likainen, haisee voimakkaasti tai kun se on menossa koiranäyttelyyn. Takut lisääntyvät tahmaisessa turkissa eikä likaista karvaa saa harjattua katkomatta. Arkisotkuja kuten rapaisia tassuja tai pissakarvoja varten ei välttämättä tarvitse kylvettää koko koiraa vaan riittää, että pestään likaiset kohdat. Koko koiraa pestessä muistetaan varoa korvia ja silmiä.

Koiran turkinpesuun on olemassa siihen tarkoitukseen sopivia tuotteita, joita saa mm. eläinkaupasta. Koirille tarkoitettuja pesuaineita laimennetaan yleensä, aineesta riippuen voimakkaastikin. Tuotepulloista löytyy ko. tuotteen käyttöohjeet ja laimennussuhteet, joihin kannattaa tutustua huolella.  Aina ei tarvitse pestä koko koiraa, vaan riittää kun suihkutat vain sottaiset kohdat eli esim. tassut tai pissakarvat.

Image
Koiran pään suihkutus
Pidä koiran korvia leuan alla, jotta vettä ei mene korviin. Tuo suihku pään takaa ja huuhtele päälaki silmiä varoen.

Aloita kastelemalla koira kunnolla, turkin laadusta ja määrästä riippuen tämä voi viedä aikaa. Shampoon voi levittää koko koiraan kerralla tai pestä turkin osissa niin, että levitetään laimennettu shampoo ensin koiran takapäähän ja huuhdellaan. Sitten pestään keskiselkä ja vatsa ja taas huuhdellaan. Lopuksi pestään koiran etuosa ja pää. Päähän kannattaa levittää shampoo viimeiseksi ja myös huuhdella se ensimmäisenä. Oli pesutyyli sitten mikä tahansa, niin shampoo tulee huuhdella pois huolellisesti.

Koiran päätä pestessä muistetaan varoa koiran silmiä, korvia ja kirsua, niin ettei shampoota tai vettä pääse valumaan niihin. Päätä huuhdellessa kannattaa suihku tuoda pään takaa ja toisella kädellä kannatella kuonoa niin, että koiran pää nousee vähän pystyasentoon ja vesi valuu niskaan eikä silmiin. Luppakorvaisilla roduilla voi samalla leukaa tukevalla kädellä pitää korvia tiukasti poskia vasten jolloin vettä ei pääse korvakäytäviin. Kuonoa suihkutettaessa kannattaa toisella kädellä tukea kuonoa niin, ettei koira pääse nostamaan päätään niin, että vesi valuu suoraan kirsuun. Kuono kannatta suihkuttaa molemmilta puolilta vuorotellen, ei päältä jolloin taas vältytään siltä, että kirsuun menee vettä.

Image
Koiran kuonon pesu
Suihkuta kuono kummaltakin puolelta, ei suoraan kuonon päältä.

Pitkäkarvaisissa turkeissa kannattaa aina käyttää hoitoainetta. Sen käyttö helpottaa turkin käsittelyä, vähentää sähköisyyttä ja auttaa turkkia hylkimään likaa. Turkki on hyvä puristella mahdollisimman kuivaksi ennen hoitoaineen levittämistä. Turkin voi puristella sormin tai käyttää pyyhettä. Litimärässä turkissa aine ei vaikuta parhaalla mahdollisella tavalla ja suuri osa aineesta valuu suoraan viemäriin. Hoitoaine levitetään koko turkkiin ja sen annetaan vaikuttaa ohjeen mukaan. Myös hoitoaine huuhdellaan pois huolellisesti.

Pesun jälkeen koira kuivataan huolellisesti pyyhkeillä. Kuivatessa kannattaa muistaa, että pyyhkeellä ennemmin puristellaan vesi turkista, kuin hangataan. Jos hankaat turkkia rajusti pyyhkeellä, niin saat vain turkin menemään solmuun.

Useimmat pitkäturkkiset rodut suositellaan kuivaamaan föönillä pesun jälkeen. Se paitsi nopeuttaa kuivumista, myös föönattu ja harjattu turkki pysyy takuttomana pitempään. Föönatessa tulee kuitenkin huomioida, ettet puhalla koiraa liian kuumalla asetuksella ja siten vahingoita turkkia ja polta koiran ihoa.

Suihkulla myös lumipaakkuja vastaan

Joidenkin pitkäkarvaisten koirien turkkiin ja anturoiden väliin voi nuoskakelillä tarttua runsaasti lunta, joka paakkuuntuu ja tekee koiran liikkumisesta epämiellyttävää tai jopa mahdotonta. Anturoiden väliin voi tulla lumi- tai jääpaakkuja myös kovemmalla pakkasella, kun lumi sulaa tassujen alla. Lumipaakut täytyy irrottaa tassuista välittömästi mutta varovasti, joten koira on hyvä opettaa pennusta pitäen tassujen käsittelyyn. Turkista lumipaakut saa parhaiten pois joko karstaamalla tai suihkuttamalla lämpimällä vedellä. Lumipaakut aiheuttavat paljon takkuja, joten koiran kuivumisen jälkeen tulisi myös huolehtia sen harjaamisesta. Hyvä tapa välttää lumipaakkuja turkissa on käyttää nuoskakelillä suojapukua. Tässäkin tulee huomioida, että puvun käyttö usein aiheuttaa takkuja ainakin kainaloissa, joten turkin harjaus on tässäkin tapauksessa välttämätöntä.

Teksti: Kennelliitto