Henkilöä, joka teettää nartullaan pennut, kutsutaan pentujen kasvattajaksi. Kasvattaja osallistuu pentujen elämään niiden syntymästä siihen asti, kunnes pennut myydään uusiin koteihinsa. Ei ole yhdentekevää millaisessa ympäristössä pennut elämänsä alun viettävät.
Hyvä kasvattaja antaa parhaan mahdollisen alun pentujen elämälle. Koiran kasvattaja on yleensä oman rotunsa asiantuntija. Kun valitset vastuullisen kasvattajan, saat tulevaisuudessa arvokkaita neuvoja monessa sinua askarruttavassa asiassa. Kasvattaja on myös helposti lähestyttävä taho, johon kannattaa olla yhteydessä pennun kotiutumisen jälkeen. Alkuajan kysymyksissä kannattaakin aina ensin kääntyä kasvattajan puoleen, sillä hän tuntee rodun ja kyseinen pentueen hyvin. Kasvattaja voi mahdollisesti auttaa myös tulevaisuudessa pennun koulutukseen liittyvissä asioissa, turkinhoidossa ja muissa asioissa, jotka mietityttävät pennun kasvaessa.
Rotuyhdistys on Suomen Kennelliiton jäsenyhdistys. Se on yhden tai useamman koirarodun valtakunnallinen yhdistys, joka johtaa ja valvoo kyseisen rodun jalostusta ja kehittämistä, edistää rodun harrastusta ja harjoittaa harrastamaansa rotua tai rotuja koskevaa valistus- ja tiedotustoimintaa.
Rotuyhdistykset tarjoavat jäsenilleen rotuneuvontaa ja monenlaista harrastustoimintaa, joten liittymällä rotuyhdistyksen jäseneksi saa monia koiranomistajaa kiinnostavia etuja sekä joitakin kertoja vuodessa ilmestyvän jäsenlehden. Joillakin roduilla rotuyhdistysten alajaostot järjestävät pentukoulutuksia ja koiraharrastuslajien koulutuksia eri puolilla Suomea. Rotuyhdistysten yhteyshenkilöiden tiedot löytyvät rotulehdestä tai nettisivuilta. Rotuyhdistysten nettisivuilta löytyvät lisäksi tiedot harrastustoiminnasta ja tulevista tapahtumista.
Suomi on jaettu alueittain 19 kennelpiiriin. Koiranäyttely-, koe- ja kilpailutoiminnan ohella kennelpiirin tärkeitä tehtäviä ovat tiedotus-, koulutus- ja valistustoiminta. Kennelpiirit järjestävät pentukursseja, eri koiraharrastuslajien koulutuksia mm. agility, toko, palveluskoiralajit, näyttelyt, metsästys, kursseja ja kokeita. Kennelpiirien aluejaot ja yhteystiedot löytyvät esimerkiksi Kennelliiton nettisivuilta.
Tutustu oman alueesi kennelpiiriin.
Suomessa koiranomistajien etujärjestönä toimii Suomen Kennelliitto. Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry. on Pohjoismaiden vanhin koirajärjestö, joka perustettiin vuonna 1889. Jäseniä Kennelliitossa on noin 150 000. Kennelliitto on myös 1 900 suomalaisen koiraharrastusyhdistyksen katto-organisaatio.
Alan asiantuntijana Kennelliitto jakaa tietoa koira-asioissa, on aktiivisesti yhteydessä alan eri sidosryhmiin, seuraa lainsäädäntöä ja ajaa koirien etuja sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Näillä toimilla Kennelliitto edistää puhdasrotuisten koirien kasvatusta niin luonteen, terveyden, käyttöominaisuuksien kuin ulkomuodon osalta.
Kennelliiton jäsenenä saat monia etuja, kuten 10 kertaa vuodessa ilmestyvän Koiramme-lehden. Koiramme-lehti on yksi maailman suurimmista koiralehdistä ja Suomen suurimpia harrastelehtiä. Siinä on tietoa koiramaailman ajankohtaisista asioista, koiran hoidosta, koiran käyttäytymisestä, erilaisista harrastuksista sekä eri koiraroduista. Lisäksi Kennelliiton jäsenet saavat alennusta Agria eläinvakuutuksen koiravakuutuksista. Kennelliiton neuvonnasta saat monenlaista tietoa esimerkiksi koiran hankinnasta, hoidosta ja harrastusmahdollisuuksista. Kennelliiton puhelinpalvelun numero on (09) 887 300, ja se on avoinna arkisin klo 11-17. Myös Kennelliiton internetsivulta löytyy paljon koira-asiaa.
Omakoira on Kennelliiton jäsenille tarkoitettu sähköinen palvelu, joka helpottaa ja lisää jäsenten omatoimisia asiointimahdollisuuksia myös toimiston aukioloaikojen ulkopuolella. Omakoirassa Kennelliiton jäsenellä on mahdollista mm. päivittää jäsentietoja, muuttaa Koiramme-lehden tilausvaihtoehtoa sekä tarkastella omistamiensa koirien tietoja.
Kennelliitto järjestää vuosittain joulukuussa Suomen suurimman koiratapahtuman, Koiramessut. Koiramessuilla näet kaiken koirista saman katon alla. Viikonlopun aikana voit katsella upeita näytöksiä, tutustua eri harrastuslajeihin ja tehdä ostoksia lukuisilta koira-alan tarvikemyyjiltä. Messuilta saat myös neuvoja koiran hankintaan, hoitoniksejä, harrastusvinkkejä ja apua arjen pieniin pulmiin.
Teksti: Kennelliitto
Kuva: Jukka Pätynen