Image
staffi_jukkapatynen_2013.jpg

Varusteet ulkoilutukseen

Panta

Jokainen koira tarvitsee kaulapannan. Pannan tulee olla miellyttävä päällä ja sen tulee olla sopivan tiukka. Liian löysällä oleva panta saattaa luiskahtaa koiran korvien yli ja aiheuttaa vaaratilanteen. Pannan tulee olla riittävän leveä, vähintään koiran kahden niskanikaman levyinen. Jos niskaan kohdistuu äkkinäinen nykäisy, se ei vahingoita niskanikamia.

Pantoja on monenlaisia: kiinteitä, soljella säädettäviä, eri materiaaleista valmistettuja pantoja, kiristäviä pantoja sekä ns. puolikiristäviä pantoja, joissa kiinteän pannan lisäksi on lyhyt kiristyvä ketju.

Pennulle valitaan aina kiinteä panta, joka on hyvä vaihtoehto yleiskäyttöön monelle koiralle. Kiristävä panta on tarkoitettu koulutuskäyttöön, eikä sitä saa jättää koiran kaulaan ilman valvontaa. Puolikiristävä panta yhdistää solkipannan ja kiristävän pannan hyviä puolia. Se on hyvä valinta etenkin kapeapäisillä roduilla, joilla solkipanta liukuu herkästi korvien yli.

Koiralle tarpeetonta kipua aiheuttavien pantojen (kuten piikkipanta) käyttö on eläinsuojelulaissa kielletty.

(Teksti jatkuu videon alla)

Hihna

Kaulapannan ohella toinen välttämätön varuste on hyvä talutushihna. Pennulle kannattaa valita kevyt hihna, jolloin hihnakävelyn opetteleminen on miellyttävämpää. Jos hihna on painava ja leveä, se voi häiritä pentua ja hidastaa hihnakävelyn opettelua. Hyvä hihna on kestävä, miellyttävä kädessä ja sopivan pituinen. Talutushihnan tulee olla sen verran pitkä, että koira pääsee halutessaan vetäytymään hieman syrjemmälle tarpeilleen, mutta toisaalta sen verran lyhyt, että hihnan saa helposti lyhyemmälle ohitustilanteita tai vilkkaassa ympäristössä liikkumista varten.

Talutushihnan lisäksi on olemassa kelataluttimia eli ns. flexejä, joissa muovisen kädessä pidettävän kotelon sisään mahtuu useita metrejä pitkä hihna. Flexi sallii koiralle mahdollisuuden liikkua lyhyttä talutushihnaa vapaammin, mutta tekee koirasta myös vaikeammin hallittavan. Flexiä käytettäessä muiden ympäristössä liikkujien tarkkaileminen on erittäin tärkeää, sillä koira voi aiheuttaa helposti vaaratilanteita juostessaan pitkällä hihnalla muiden koirien tai ihmisten luo.

Valjaat

Valjaiden valinnassa kannattaa luottaa myyjän asiantuntemukseen, mutta silti katsoa itsekin, että valjaat istuvat kuin hansikas. On tärkeää, että valjaat ovat sopivan kokoiset, eikä pentu pääse luiskauttamaan itseään niistä ulos. Vedosta tai äkkinäisestä nykäisystä johtuvan paineen pitäisi kohdistua oikein eivätkä valjaat saa puristaa esimerkiksi henkitorven kohdalta. Puristuksen tunnetta voit kokeilla omaan kaulaasi. Laita sormet kaulasi ympärille niin pitkälle kuin ne ylettyvät ja purista kevyesti.

Hyviä valjaita ovat ne, joissa valjaiden yksi kappale menee etujalkojen välistä. Tällöin vedon aiheuttama paine jakaantuu tasaisesti rintakehän ala- ja yläosaan, eikä henkitorven alueelle kohdistu suurta painetta. Tällaisista valjaista koira ei myöskään vapaudu peruuttamalla. Valjaiden on syytä olla riittävän tiukat, mutta ne eivät saa puristaa. Hyvä nyrkkisääntö on se, että valjaiden ja koiran väliin pitää mahtua muutama sormi mutta ei koko käsi.

Myös koira tarvitsee heijastimen

Hämärän ja pimeän aikana liikenteessä voi sattua monenlaisia vaaratilanteita, joten erottuminen on eduksi kaikille tielläliikkujille. Omistajansa lisäksi myös koira tarvitsee heijastimen, joka parantaa molempien turvallisuutta. Koirille on saatavilla esimerkiksi heijastavia pantoja, pantaan kiinnitettäviä valoja, heijastinliivejä ja heijastavia talutushihnoja. Hyvin heijastava huomioliivi on koiran turvallisuuden kannalta paras vaihtoehto.

Heijastintuotteiden käyttö voi estää metsästyskoiran vakavan loukkaantumisen, jos koira syöksyy saaliin perässä tielle. Lisäksi heijastintuotteet auttavat metsästäjiä erottamaan koiran saaliseläimestä vaativissa olosuhteissa.

Nimikyltti

Koiran kaulapantaan kannattaa kiinnittää nimikyltti, johon merkitään koiran nimi ja omistajan puhelinnumero. Nimikyltistä voi olla apua, jos koira katoaa.

Kakkapussit

Järjestyslain mukaan koiran omistajan tai haltijan on pidettävä huolta myös siitä, että koiran ulostetta ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa. Pidä siis aina mukanasi kakkapusseja, niin voit kerätä koirasi jätökset roskiin.

Teksti: Kennelliitto