Image
belgi_jukkapatynen_2013.jpg

Koira ja uusivuosi

Ilotulituspelko on yleisimpiä koirien äänipelkoja. Uusivuosi voikin olla monelle koiralle pahin juhlapyhä vuodessa.

Koira kannattaa ulkoiluttaa uudenvuodenaattona ennen ilotulituksen alkamista, jottei ulos tarvitse mennä pahimman paukkeen aikana. Ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenyönä kello 18.00–2.00. Vaikka suurin osa ilotulituksesta tapahtuu sallittuna ajankohtana, voi pauketta tulla jonkun verran jo päiviä ennen uutta vuotta ja hieman aaton jälkeenkin.

Koira tulee pitää kytkettynä tänä aikana, jottei se pääsisi karkuun säikähtäessään. Koiraa ei kannata ottaa mukaan lähdettäessä katsomaan raketteja, sillä se voi säikähtää esimerkiksi liian läheltä ammuttua rakettia, vaikkei olisi niihin aiemmin reagoinutkaan.

Pelkäävää koiraa ei saa jättää yksin kotiin ilotulituksen aikana. Jotta ulkona välähtelevät valot ja pauke vaimenisivat, verhot kannattaa sulkea ja radio ja/tai televisio pitää päällä. Koiralle voi myös antaa tekemistä kuten luun pureskelua, jotta huomio saadaan pois äänistä.

Jos koira vaikuttaa aktiivisesti etsivän lepopaikkaa itse, koiran voi antaa valita haluamansa rauhallisen paikan.  Koira voi hakeutua esim. saunaan, jossa pauke voi olla vaimeampaa. Jos koira ei osaa itse rauhoittua minnekään, koiralle osoitetaan hiljainen ja hämärä piilopaikka, johon äänet ja valonvälähdykset eivät kantaudu. Koiraa ei saa säälitellä, vaan ihmisten tulee käyttäytyä mahdollisimman rauhallisesti ja normaalisti. Jos koiran ilotulitteidenpelko on voimakasta, voi eläinlääkäriltä kysyä mahdollista lääkitystä uudenvuoden ajaksi.

Teksti: Kennelliitto

Kuva: Jukka Pätynen