Image
img_3172.jpg

Koiran harjaaminen

Harjaa tai kampaa turkki aina ihoa myöten, pitkäkarvaisilla koirilla pelkkä päällyskarvojen sukiminen ei riitä. Käy sormin turkki läpi varmistuaksesi ettei siihen jää takkuja.

Pitkäkarvaisilla koirilla korvantaukset, kainalot, nivuset ja kuono ovat yleisimmät takkupaikat. Tarkista myös tassun pohjat, anturoiden väleihin katoaa kiviä, purkkaa ja tikkuja. Samalla kertaa on hyvä kurkata myös korviin. Runsasturkkisilla roduilla karvaa kasvaa myös korvakäytäviin ja niitä tulee nyppiä pois tulehdusten estämiseksi.

Pitkäkarvaista koiraa harjatessa käytä tarkoitukseen sopivaa harjausnestettä. Aloita turkinhoito kostuttamalla harjattava kohta harjausnesteellä tai seoksella, jossa on vettä ja pari lusikallista hoitoainetta. Aloita pehmeällä harjas- ja muovipiikkiharjalla latvoista. Takkukohtiin voi käyttää rautapiikkistä harjaa, kampaa tai karstaa. Rautaharjan tulisi mieluusti olla suorapiikkinen, pallopäiset repivät karvoja helposti. Karstan on syytä olla pehmeä. Jos karsta raapii omaa kättäsi, vaihda pehmeämpään.

Muista, että takkuja ei irroteta, vaan ne avataan satuttamatta koiraa. Pitkäkarvaisella koiralla ei suositella takun poistamista leikkaamalla sitä saksilla pois. Kun karvaa leikatusta kohdata alkaa kasvaa takaisin, se alkaa kietoutua ympärillä olevien pitkien karvojen kanssa aiheuttaen lisää takkuja.

Lyhytkarvaista koiraa harjataan tiheämmin karvanlähtöaikana etenkin, jos koira kasvattaa talveksi tiheän alusvillan. Tiheä aluskarva alkaa irrota yleensä keväisin ja syksyisin ja sen irtoamista voi nopeuttaa sekä säännöllisellä harjaamisella että koiran pesemisellä. Lyhytkarvaista koiraa harjataan kumisualla tai muilla lyhytkarvaiselle koiralle tarkoitetuilla harjoilla.

Säännöllisellä hoidolla koirasi turkki pysyy takuttomana ja sen käsittely on koiralle kivutonta, jopa nautinto.

Teksti: Kennelliitto