Image
juoksu2_jukkapatynen_2013.jpg

Jos koira katoaa

Joskus koira voi säikähtää tai sännätä vaikka jäniksen jäljille. Yleensä koira palaa takaisin lyhyen ajan päästä ja tapahtumasta selvitään säikähdyksellä. Jos koiraa ei kuitenkaan kuulu takaisin eikä sitä etsimisestä huolimatta löydy, tarvitaan apua.

Kun koira katoaa, kannattaa asiasta ilmoittaa ainakin poliisille, eläinlääkäriasemille, löytöeläinhoitolaan, paikallisradioon ja metsästäjille. Lisäksi katoamisesta voi tehdä ilmoituksen internetiin, esimerkiksi osoitteeseen www.karkurit.fi tai muille vastaaville sivustoille.

Koira saattaa joskus liikkua pitkällekin, joten koiran katoamisesta voi ilmoittaa myös naapurikunnan alueelle. Koirasta kannattaa tehdä kuvallinen ilmoitus, johon merkitään koiran tuntomerkit ja paljon helposti mukaan revittäviä puhelinnumeroita. Katoamispaikalle kannattaa jättää tutunhajuinen vaate tai muu vastaava ja ruokaa, jotta koira palattuaan jäisi katoamispaikalle.

Kunnilla on velvollisuus huolehtia löytöeläimistä. Jokaisesta kunnasta ja poliisilta saa tiedon, mistä paikkakunnan löytöeläimiä voi tiedustella. Löytöeläimiä on eläinsuojelulain mukaan säilytettävä 15 päivän ajan, jonka jälkeen kunnalla on oikeus myydä, luovuttaa tai lopettaa eläin.

Etsijäkoiraliitto ry on erikoistunut kadonneiden lemmikkien löytämiseen. Se tarjoaa neuvontaa puhelimitse numerossa 040 724 8614 sekä toisen koiran etsimiseen koulutettuja koiria. Kadonneen lemmikin löytymistä parantaa merkittävästi etsijäkoiran käyttäminen.

Tunnistusmerkintä ja omistajailmoitus auttavat tuomaan koirasi takaisin

Kunnallisilla löytöeläinsuojilla sekä viranomaisilla on oikeus saada omistajan tiedot Kennelliitosta koiran tunnistusmerkinnän perusteella. Ainakin suurimmilla löytöeläinsuojilla on mikrosirulukija käytössään ja omilla tunnuksillaan suojat voivat hakea tietoja Omakoira-palvelun kautta vuorokaudenajasta riippumatta. On siis erittäin tärkeää, että teet omistajailmoituksen Kennelliittoon heti pennun kotiuduttua.

Vieraan koiran löytäminen

Jos näet ilman omistajaa kulkevan koiran, ole varovainen ettet säikytä sitä. Voit ottaa koiran kiinni, jos se rauhallisesti lähestyen tai houkutellen antaa vapaaehtoisesti ottaa itsensä kiinni. Älä lähesty uhkaavalta tai aralta vaikuttavaa koiraa.

Koiralla voi olla pannassa nimikyltti, jonka avulla voit löytää koiran omistajan. Jos koiran omistajasta ei ole selvyyttä, ota yhteyttä poliisiin tai paikalliseen löytöeläintaloon, josta saat tarkemmat toimintaohjeet. Tee koirasta ilmoitus myös karkurit.fi-sivustolle.

Jos löydät loukkaantuneen koiran, ota yhteyttä poliisiin ja lähimpään eläinlääkäriin. Jos koiralla on mikrosiru tai tatuointi, koiran omistajatiedot tai koiran kasvattaja voidaan saada selville. Loukkaantuneen koiran omistajaan on otettava yhteys mahdollisimman pikaisesti.

Teksti: Kennelliitto

Pääkuva: Jukka Pätynen