Image
koirataituri_jukka_patynen.jpg

Oppimisen edellytykset

Voiko koira hyvin?

Stressaantunut koira ei opi kunnolla, tai ei ainakaan muista oppimaansa hyvin. Stressiä aiheuttavat kipu, pelko, unenpuute, liian vähäinen toiminta, kiihdyttävät leikit yliannoksena, puutteelliset mahdollisuudet lajityypillisten käyttäytymistarpeiden tyydyttämiseen jne. Koiran yleinen hyvinvointi vaikuttaa ratkaisevasti sen oppimiskykyyn ja käytökseen. Jos se on kovin stressaantunut, sillä voi alkaa ilmentyä sellaista ongelma- tai häiriökäyttäytymistä, mikä ei pelkällä koulutuksella korjaannu ilman stressiä aiheuttavien seikkojen poistamista. Myös ympäristön häiriötekijät voivat myös estää koiraa keskittymästä kouluttamiseen. Varmistu aina ennen kuin alat kouluttamaan koiraasi, että koulutuspaikka on riittävän rauhallinen.

Jos koira jostain syystä voi huonosti, sen kyky oppia on yleensä ratkaisevasti huonontunut.  

Sairasta tai kipua tuntevaa eläintä ei pidä kouluttaa. Aina kipu ei näy päällepäin kuten esimerkiksi jalassa olevan haavan vuoksi ontuminen näkyy. Jos koiran käytös muuttuu yllättäen suuntaan tai toiseen, tarkasta koirasi terveys. Kivusta kerrotaan lisää täällä.

Oma mielentilasi

Koirasi todennäköisesti huomaa, jos olet hermostunut, väsynyt tai ärtynyt. Koirat saattavat haistaa ihmisen jännittyneisyyden ja ne havaitsevat myös muutokset asennossa ja hengityksessä. Voi olla, ettei koira luontaisesti näihin ihmisten tekemänä niinkään reagoi, mutta ihmisten kanssa elävä koira oppii pian mikä ihmisen äänensävy tai asento liittyy mihinkin tilanteeseen. Lopputuloksena on, että oma mielialasi siirtyy helposti koiraan tai ainakin sävyttää koulutustilanteen epämiellyttäväksi. Älä siis kouluta koiraa, jos olet pahalla tuulella. Oppimisen kannalta on huomattavasti tehokkaampaa pitää vaikka pari välipäivää kuin ottaa riski, että koirasi yhdistää huonon tuulesi oppimaansa uuteen asiaan!

Koirankin tunnetilat muuttuvat

Koiran tunnetilat vaihtelevat. Välillä on koulutuksen kannalta parempia hetkiä, välillä taas huonompia. Hyödynnä ja huomioi koiran tunnetila koulutuksessa. Jos koira on liian kiihtynyt, ei kannata juuri sillä hetkellä harjoitella sen kanssa mitään. Koira ei kykene silloin kunnolla oppimaan, ja jos se jotain oppii, se voi harjoitellun asian lisäksi oppia siihen liittyvän tunnetilan. Esimerkiksi kiihtyneenä istumista opetellut koira saattaa jatkossakin aina kiihtyä, kun sitä pyydetään istumaan, vaikka se olisi ollut ennen pyyntöä aivan rauhallinen.

Koulutustilanteessa koiran motivaation on hyvä olla kohtuullinen ja stressitason matala. Jos koira pystyy syömään, sen stressitaso on yleensä suunnilleen sopiva, mutta tästä esimerkiksi jotkut ahneet koirat tekevät poikkeuksen. Useimmiten koiran tavasta syödä voi kuitenkin päätellä stressitason: jos koira kotioloissa pystyy hyvin syömään ja namit eivät kelpaa esimerkiksi toisia koiria ohitettaessa tai pelottavaan asiaan totuteltaessa, tilanne on varmuudella liian vaikea (eikä esimerkiksi siedättyminen silloin etene, oli nameja mukana kuvioissa tai ei). Helpota silloin tilannetta.

Väsynyt koira taas ei pysty samanlaiseen suoritukseen kuin virkeä, mutta esimerkiksi käsittelyharjoituksissa voi olla hyötyä siitä, että koira on hiukan uninen.

Ennakoi ja estä

Ongelmien ehkäisy on helpompaa kuin niiden korjaaminen. Koirat oppivat koko ajan ja myös ympäristöstä tulvii kannattavia ja epämiellyttäviä asioita, jotka muokkaavat koirasi käyttäytymistä. Kun tiedät, miten koirat oppivat, voit kuitenkin yrittää ennakoimalla ehkäistä ei-toivottua oppimista. Esimerkiksi: jos et tunne vastaantulevaa koiraa, älä jää odottelemaan sen suhtautumista pentuusi vaan lisää hyvissä ajoin etäisyyttä. Jos et halua koiran tulevan eteiseen hyppimään vieraita vastaan ja vierailla on tapana villitä koiraa, laita koira hyvissä ajoin koiraportin taakse. Sieltä se näkee vieraitten saapumisen, mutta ei pääse hyppimään eikä hyppiminen pääse vahvistumaan.

Ympäristö ja häiriö

Aloita aina mahdollisimman häiriöttömässä paikassa ja etene kohti vaikeampaa. Muista, että uusi ympäristö lisää vaikeusastetta, joten helpota tehtävää huomattavasti ja palkitse aluksi tiheämmin. Voit lisätä häiriötä itse myös tutussa paikassa vaikkapa äänelläsi tai liikkeilläsi.

Jos koiralla on tapana jossain tilanteessa käyttäytyä ongelmallisesti ja haluat opettaa sen käyttäytymään paremmin, opeta oikea käyttäytyminen ihan jossain muualla ensin. Vaikeuta tilannetta vähitellen ja vasta lopuksi harjoittele samaa myös alkuperäisessä ongelmapaikassa.

Teksti: Tuire Kaimio, Miia Kantinkoski ja Jenny Koljonen, näyttötutkinnon suorittaneet eläintenkouluttajat

Kuva: Jukka Pätynen