Image
img_3075.jpg

Koiran kynsien leikkaaminen

Pennulle välttämätön hankinta on hyvät koiran kynsisakset, sillä koiran kynnet leikataan säännöllisesti muutaman viikon välein. Myös kannuskynnet eli ranteen sisäpuolella hieman ylempänä sijaitsevat kynnet tulee leikata samalla kertaa. Pentua aletaan totuttaa kynsien leikkaamiseen pian pennun kotiuduttua. Pennun kynnet on alussa helpoin leikata pennun ollessa väsynyt, sillä energisenä riehuvan pennun kynsien leikkaaminen tuskin sujuu.

Image
Koiran kynnen leikkaus

Pentua kannattaa totuttaa kynsien leikkaamiseen palkitsemalla se makupaloilla, jotta kynsien leikkaamisesta ei tule koiralle epämiellyttävää puuhaa. Opeta pentu ensin rauhoittumaan sylissä ohjeen mukaan. Leikkaamisen voi aloittaa koskettelemalla pennun kynsiä, jotta pentu tottuu käsittelyyn. Jotta pentu yhdistäisi palkinnon kynnen katkeamiseen eikä johonkin muuhun, toimi näin:

Lähesty kynttä saksilla vain, kun pentu on rauhallinen. Anna pennulle makupala juuri silloin, kun kosket kynsisaksilla sen kynnen päätä. Toista harjoitusta eri kynsillä. Kun kosketat kynttä vain silloin, kun pentu on rento, rentous alkaa vahvistua (sillä se johtaa lopulta makupalaan). Kun tämä sujuu, voit nipsaista kynsisaksilla kynnestä pienen palan. Palkitse taas täsmälleen silloin, kun kynsi katkeaa, ei sekuntia ennen tai jälkeen.

Sen jälkeen kynsiä voi leikata vain muutaman kerrallaan, jolloin pentu vähitellen tottuu toimenpiteeseen. Anna namipala silloin, kun viimeinen kynsi katkeaa ja pentu on rauhallinen.

Kynsiä leikatessa koiran tassusta tulee ottaa tukeva ote. Kynsiä lyhennetään leikkaamalla vähän kerrallaan ja on varottava leikkaamasta ytimeen asti. Koiran kynnen sisällä sijaitsee kynnen ydin, jossa on verisuonia ja hermoja. Jos kynttä leikkaa ytimeen asti, seurauksena on verenvuotoa. Yleensä verenvuoto tyrehtyy lyhyen ajan kuluessa, mutta jos vuoto on runsasta eikä lakkaa, on otettava yhteyttä eläinlääkäriin. Pitkäksi kasvaneen kynnen ydintuppikin on tavallista pidempi, jolloin kynttä lyhennetään vähän kerrallaan.

Teksti: Kennelliitto ja Tuire Kaimio, näyttötutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja