Image
7_faaraokoira_idaphotos_pien.jpg

Koiran korvien puhdistaminen

Myös korvien hoito aloitetaan heti pennun tultua uuteen kotiin. Korvia kannattaa puhdistaa säännöllisesti etenkin pentuaikana, jotta koira tottuu käsittelyyn.

Korvanpuhdistusainetta voidaan kaataa pumpuliin ja korva puhdistetaan kostutetulla pumpulilla niiltä osin kuin yltää helposti. Syvemmälle korvakäytävään pumpulia ei saa työntää, sillä lika pakkautuu korvakäytävään. Korvia ei saa puhdistaa vanupuikoilla, sillä ne voivat pahimmassa tapauksessa tehdä tärykalvoon reiän.

Parhaiten korvat puhdistuvat, kun korvanpuhdistusainetta kaadetaan korvakäytävään ja seurataan valmistajan ohjeita. Puhdistuksen jälkeen on tärkeää, että koira saa ravistella päätään. Silloin korvanpuhdistusaineen mukana irtoaa korvakäytävään kerääntynyt lika. Tämän jälkeen korva pyyhitään puhtaalla pumpulilla, jotta korvanpuhdistusaine ja lika saadaan pois.

Kaikki puhdistusaineet eivät sovellu tulehtuneen korvan hoitoon. Ärtyneen, punoittavan tai haavautuneen korvan puhdistus tehdään pelkällä haalealla keitetyllä vedellä. Jos koirasi korvat ovat tulehtuneet, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Korvat kannattaa tarkastaa viikoittain, vaikka ne eivät juuri likaantuisi. Puhtaankin näköiset korvat kannattaa puhdistaa säännöllisesti, sillä niihin on voinut kertyä likaa ulkoiltaessa. Kesällä koirien korvat kannattaa kuivata uimisen jälkeen, sillä etenkin luppakorvaisilla koirilla korviin jäävä vesi voi altistaa korvatulehdukselle.

Teksti: Kennelliitto