Image
koirakuvatfi_20110601_1mg_4623.jpg

Lelut ja aktivointi

Koirat leikkivät mielellään. Pennulle kannattaa hankkia leluja, jotta se saa ajanvietettä ja mahdollisuuden käyttää hampaitaan sallittuun pureskeltavaan. Pentu lievittää stressiään pureskelemalla, viihdyttää itseään leluilla ja selvittää maistelemalla mitä mikäkin on.

Koirille on myynnissä monenlaisia leluja kumisista vinkuleluista revittäviin köysiin ja pehmoleluihin. Jokaisella koiralla on omat mieltymyksensä, joten pennulle kannattaa hankkia valmiiksi muutamia erilaisia leluja. Lelujen tulee olla tarpeeksi kestäviä ja suuria, jotta niistä ei irtoa vaarallisia paloja tai jottei pentu saa lelua kokonaan suuhunsa. Hampaiden lähdön aikana pentu lievittää kutinaa ja kipua ikenissä pureskelulla, joten pennulla on hyvä olla monenlaista sallittua pureskeltavaa.

Koirat kantavat leluja mielellään suussaan, heittelevät niitä ilmaan, juoksevat niiden kanssa vauhdilla, retuuttavat niitä ja kantavat ne omalle pedilleen. Jos pennulla ei ole leikkikaveria, pentu leikkii leluilla myös yksin. Leluja on hyvä olla tarjolla runsaasti varsinkin, jos pentu jätetään yksin. Vaikka pentu leikkii leluilla myös itsenäisesti, on tärkeää, että omistaja leikkii usein yhdessä pennun kanssa. Leikkiminen vahvistaa omistajan ja koiran suhdetta, kun koira oppii että omistajan kanssa on mukava toimia.  

Aktivointilelut

Image
Koira leikkii aktivointilelulla

Vaikka koira saa tyydytettyä ravinnontarpeensa täysravinnolla, tarvitsee koira mahdollisuuden etsiä ruokaansa. Ruoanetsimisleikit tai ruoan hankkiminen aktivointileluista ovat hyviä päivittäisiä tapoja, jotka auttavat koiraa myös rentoutumaan. Osaa koirista tavalliset lelut eivät juuri kiinnosta, mutta niiden mielenkiintoa voivat lisätä lelut, joiden sisälle voi piilottaa ruokaa tai makupaloja ja joiden ulos saamisen eteen koira joutuu tekemään töitä. Tähän tarjoavat mahdollisuuden usean eri valmistajan erilaiset virikelelut.

Puuhapalloissa pallon sisälle laitetaan makupaloja, jotka tippuvat pallon sisältä pois yksitellen koiran pyöritellessä palloa. Täyskumisten virikelelujen sisälle voidaan laittaa vaikka yksi koiran aterioista, jolloin sillä kuluu aikaa ruoan syömiseen. Osassa leluista on erilaisia uurteita, joihin voidaan laittaa makupaloja. Koira saa makupalat pureskelemalla lelua tai liikuttelemalla sitä.

Markkinoilla on myös erilaisia aktivointipelejä, joissa koira joutuu käyttämään ongelmanratkaisukykyä saadakseen pelin sisälle piilotetut makupalat. Vaikeustasoa kannattaa lisätä pikku hiljaa, jotta peli jaksaa kiinnostaa koiraa jatkossakin. Omistaja voi itsekin virikkeistää koiraa piilottelemalla leluja tai makupaloja sisätiloihin tai vaikkapa ulos lenkin yhteydessä.

Aktivointilelujen kanssa puuhailu ja nenän käyttö väsyttää koiraa henkisesti, jolloin koira väsyy enemmän kuin pidemmällä kävelylenkillä.

Videolla näkyy, kuinka lelulla voidaan leikkiessä jäljitellä saaliin liikkeitä. Muista kuitenkin myös vaihdella leikkejä, jottei koira stressaannu. Lue lisää: Leikkiminen on tärkeää koiralle.

Teksti: Kennelliitto

Kuva: Jukka Pätynen