Image
4_bordercollie_idaphotos_pien.jpg

Miten koirat viestivät?

Koirat puhuvat koko kehollaan. Vaihtelevat tunnetilat näkyvät koiran asennossa, ryhdissä ja tavassa liikkua. Korvien, naaman ja hännän asennot tukevat ja voimistavat kokonaiskuvaa.

Image
Koirat viestivät toisilleen

Koirat havaitsevat nopeasti sekä toistensa eleet että myös muutokset ihmisenkin asennon rentoudessa, katseen suunnassa ja hengitystiheydessä. Joidenkin rotujen ulkonäkö on jalostuksen myötä muuttunut sellaiseksi, ettei ne kaikilta osin pysty elehtimään koirille tyypilliseen tapaan. Ilmeisesti siksi koirat ylipäätäänkin nojautuvat viestinnässään vähemmän elekieleen ja enemmän hajuviestintään kuin villit koiraeläimet. Tosin elekielen merkitys on silti suuri.

Koiran asentoa ja eleitä kannattaa tarkkailla, sillä muutokset niissä kertovat, miten koira suhtautuu uusiin asioihin. Niistä näkyy, mitä koira ehkä tekee seuraavaksi, ja tilanteita on mahdollista ennakoida. Myös hyvinvointi vaikuttaa yleisolemukseen: ensimmäiset merkit vammoista tai sairaudesta näkyvät usein pienenä muutoksena ilmeessä tai käytöksessä. Tarkkaile siis koiraasi! Kun tunnet koirien ja varsinkin oman koirasi elekielen, pystyt myös välttämään monet väärinymmärrykset ja ristiriidat. Käytä aikaasi havainnoiden koirien välistä viestintää. Harjoituksen myötä ihmisetkin voivat oppia, mitä koirat eleillään ja asentonsa muutoksella viestittävät.

Harmi kyllä, suurin osa koirien välisestä viestinnästä on sellaista, jota emme voi havaita. Voimme kyllä tiedostaa hajuviestien tärkeyden: koirat saavat ulosteiden ja virtsan hajun mukana tietoa alueen muiden koirien liikkeistä ja olotilasta, vaikka viestin jättäjä ei olisi enää paikalla. Virtsamerkit kertovat vuorokausienkin kuluttua, keitä alueella on kulkenut ja onko esimerkiksi jollakulla narttukoirista juoksuaika lähestymässä.

Voimme seurata myös tapaa, millä koirat keräävät toisistaan tietoa keskinäisellä suoralla haistelulla. Eri puolilla kehoa olevien rauhasten erittämä haju on osin yksilöllinen ja muuttuu koiran mielentilojen mukaan. Mutta millaisia viestejä koirat tuolla tavalla kulloinkin saavat? Samankin perheen koirat saattavat haistella toisiaan useita kertoja päivässä. Toisilleen vieraat koirat vasta haistelevatkin. Mikä saa ne kesken haistelun joskus tulistumaan toisilleen?

Äänet ovat käytännöllinen tapa viestittää, ja ne me sentään kuulemme ainakin, jos olemme lähellä. Ääntely mahdollistaa koirien yhteydenpidon, vaikka niillä ei olisi näköyhteyttä. Haukkuminen ja ulvonta kantautuvat huomattavan kauas. Äänillä viestimisen suuret suuntaviivat on helppo ymmärtää, mutta suurin osa koirien keskinäisestä ääniviestinnästä on vielä tarkalta merkitykseltään ihmisille tuntematonta.

Teksti: Tuire Kaimio, näyttötutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja