Image
ruohikolla_jukkapatynen_2013.jpg

Koiran rokotukset

Koira suojataan merkittävimpiä tarttuvia tauteja vastaan rokottamalla. Rokottamisen tarkoituksena on nostaa elimistön vastustuskykyä tiettyjä taudinaiheuttajia vastaan.

Kun immuunivaste tunnistaa sille ennestään tutun taudinaiheuttajan, tunnistus tapahtuu nopeasti eikä eläin sairastu.

Koiranpennut rokotetaan Suomessa penikkatautivirusta, tarttuvaa maksatulehdusta ja parvovirusta vastaan 12- ja 16-viikon iässä (kolmoisrokote). Lisäksi annetaan haluttaessa myös kennelyskärokotus (nelosrokote). Rabiesrokotus annetaan suositusten mukaan 16–20 viikon iässä.

Tutustu koiran rokotusohjelmaan Ruokaviraston internetsivuilla. Huomaa, että Kennelliiton alaisiin tapahtumiin osallistuvilta koirilta vaaditaan tietyt rokotukset, lue lisää Kennelliiton nettisivuilta.

Penikkatauti, tarttuva maksatulehdus ja parvovirus ovat koiralle vaarallisia tarttuvia tauteja, jotka tarttuvat helposti pisaratartuntana koirasta toiseen. Parvovirus on erittäin kestävä virus, jonka saatat siirtää tietämättäsi esim. kengänpohjassa ulkoa kotiin. Kaikkia kolmea tautia esiintyy Suomessa satunnaisesti, joten kaikkien koirien suojaaminen rokottamalla on tarpeen.

Rokottaminen ei tuota riittävää vastustuskykyä välittömästi, vaan tähän kuluu yleensä joitakin viikkoja. Pennun kannattaa siitä huolimatta antaa seurustella tuttujen rokotettujen, kilttien ja turvallisten koirakavereiden kanssa, sillä se on pennun henkisen kehityksen kannalta erittäin tärkeää.

Penikkatauti

Penikkataudin aiheuttaa morbillivirus, joka on helposti tarttuva ja leviävä. Pisaratartunnan lisäksi se voi tarttua kantoaikana emosta pentuihin istukan kautta. Aika tartunnan saamisesta oireiden alkamiseen vaihtelee 3–6 vuorokauteen. Oireita ovat kuume, yskä, sierain- ja silmävuoto, keuhkokokuume, ripuli, keskushermosto oireet (epileptiset kohtaukset, sokeus) ja myöhemmin saatetaan nähdä taudin sairastaneella koiralla paksuuntunut polkuanturoiden iho.

Tarttuva maksatulehdus

Tarttuvan maksatulehduksen aiheuttaja on adenoviruksiin kuuluva koiran adenovirus-1 (CAV1). Tartunta tapahtuu suorassa kontaktissa koirasta koiraan. Itämisaika eli aika tartunnasta oireiden alkamiseen on noin 6–9 vuorokautta.  Oireita ovat väsymys, kuume, oksentelu, ripuli, ruokahaluttomuus, turvotukset, runsastunut juominen, keltaiset limakalvot, verenvuodot ja hengitystieoireet.

Parvovirus

Parvovirukset ovat erittäin kestäviä ja pitkäikäisiä viruksia. Tartunta voi siis tapahtua myös parvovirusta sisältävästä ympäristöstä koiraan. Itämisaika tartunnasta oireiden alkuun vaihtelee 4–7 vuorokauteen ja oireita ovat väsymys, syömättömyys, raju oksentelu ja ripuli, joka usein on veristä. Pikkupennuilla voi myös ilmetä äkilliseen kuolemaan johtavaa sydänlihastulehdusta.

Raivotauti eli rabies

Raivotauti eli rabies on vaarallinen tartuntatauti, johon voivat sairastua kaikki nisäkkäät ihminen mukaan lukien. Oireinen sairaus johtaa aina kuolemaan. Rabiesvirus leviää sairastuneen eläimen syljen välityksellä (purema) ja taudilla on pitkä itämisaika viikoista jopa kuukausiin. Rabiesvirus hakeutuu hermokudokseen ja aivoihin saakka edettyään johtaa lihasten toimintakyvyttömyyteen ja hengityshalvaukseen. Sairastuneen eläimen käytös voi muuttua ja tartunnan saaneet villieläimet hakeutuvat ihmisasutuksen lähelle. Rabiesta esiintyy Suomen lähialueilla Venäjällä ja Virossa ja kaikkien ulkomailta Suomeen saapuvien koirien on oltava rokotettu. Merkintä rokotuksesta tehdään koiran lemmikkieläinpassiin, jonka koira saa eläinlääkäriltä.

Teksti: Nina Menna, eläinlääkäri