Image
koirakuvatfi_20131005_4mg_7562.jpg

Rotukoirat

Tilastokeskuksen marraskuussa 2016 julkaiseman kulutustutkimuksen mukaan Suomen kotitalouksissa on noin 800 000 koiraa. Niistä rekisteröidyt rotukoirat muodostavat enemmistön, noin 70-80 prosenttia. Suomen suosituimmat rodut vuonna 2020 olivat labradorinnnoutaja, jämtlanninpystykorva ja saksanpaimenkoira.

Rotumääritelmä

Jokaisella rotukoiralla on oma rotumääritelmä, joka kuvailee rodun ihanneyksilöä. Rotumääritelmän laatimisesta ja päivittämisestä vastaa kunkin rodun alkuperä- tai vastuumaa.

Rotumääritelmä on tärkeä työkalu esimerkiksi koiran kasvattajille sekä koiranäyttelyjen ulkomuototuomareille.

Kotimaiset rotukoirat

Alkuperältään suomalaisia koirarotuja on viisi: suomenpystykorva, karjalankarhukoira, lapinporokoira, suomenajokoira ja suomenlapinkoira. Suomenpystykorva on myös kansalliskoiramme.

Kotimaisilla koiraroduilla on pitkä historia suomalaisten apuna arjen askareissa, talonvahteina ja uskollisina kumppaneina metsästysreissuilla. Ne kuuluvat vahvasti osaksi suomalaista kulttuuriperintöä ja ovat kansallisaarteitamme.

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Kennelliitto on käynnistänyt ”Kotimaiset koirarodut kansallisaarteinamme”-hankkeen, jonka avulla suomalaisia koirarotuja tehdään tunnetuiksi ja edistetään rotujen säilymistä ja kasvatustyötä. Lisää hankkeesta voi lukea Kennelliiton nettisivuilta.

Mistä rotukoiran pentuja?

Rotukoira kannattaa hankkia aina vastuulliselta kasvattajalta, joka tuntee rodun sekä pentueen vanhemmat ja niiden luonteet ja terveystilanteet. On tärkeää nähdä minkälaisissa oloissa pennut ja niiden emä elävät, ja pentuja kannattaakin käydä katsomassa kasvattajan luona jo ennen niiden luovutusta.

Kennelliiton rekisteröimällä rotukoiralla on rekisteritodistus ja se kuuluu koiran kauppahintaan. Ilman rekisteritodistusta ei voi olla varma pennun tai sen vanhempien alkuperästä. Rekisteröimätöntä pentua ei saa myydä minkään rotunimikkeen alla.

Rekisteritodistus tulee aina saada viimeistään kahden kuukauden kuluttua siitä, kun omistusoikeus on siirtynyt ostajalle. Koirasta kannattaa tehdä myös omistajailmoitus Kennelliittoon.

Kennelliitto ylläpitää pentulistaa, josta näkee vapaiden pentujen määrän. Hankikoira.fi-sivustolla on noin 200 rotuesittelyä ja tiedot vapaista pennuista. Lista löytyy täältä.

Rotukoirien hinnat

Rotukoirien hinnat Suomessa vaihtelevat. Hinta voi olla muutamasta sadasta eurosta noin 2000 euroon rodusta riippuen.

Älä anna liian halvan hankintahinnan houkuttaa, sillä jos pentu on sairas, kulut kasvavat nopeasti moninkertaisiksi eläinlääkärikäyntien takia. Varmista, että koiran kasvattaja toimii vastuullisesti. Älä tue pentutehtailua!

Koiraa hankkiessa kannattaa varautua myös siihen, että esimerkiksi koiran rokotukset, tarvikkeet ja ruoka tuovat kuluja.

Rodun esittelysivulla kerrotaan kyseisen rodun saatavilla olevat pentueet sekä pennun hinta.

Ulkomailta tuodun rotukoiran rekisteröinti

Ulkomailta tuodun rotukoiran voi rekisteröidä myös Kennelliiton rekisteriin Suomessa. Vuonna 2016 Kennelliitto rekisteröi yli 2300 tuontikoiraa.

Tuontikoiran rekisteröinnin voi aloittaa Kennelliiton Omakoira-jäsenpalvelussa. Omakoira-palvelun käyttö nopeuttaa rekisteröintiä. Tuontimaasta riippuen koiran rekisteröintiä varten tarvitaan erilaisia asiakirjoja, joiden hankkiminen on koiran omistajan vastuulla. Ulkomailta jalostuskäyttöön tuodut rotukoirat on aina rekisteröitävä Suomeen.

Kennelliitto rekisteröi Kansainvälisen koiranjalostusliiton eli FCI:n hyväksymiin rekistereihin merkittyjä koiria. FCI:n ulkopuolisesta rekisteristä tuotavan rotukoiran rekisteröintiä on anottava koirakohtaisesti, ellei rodun rotukohtaisissa erityisehdoissa määritellä muuta. Lisätietoja ulkomailta tuotavan rotukoiran rekisteröinnistä löytyy Kennelliiton nettisivuilta.

Kaiken kaikkiaan rotukoiria rekisteröidään Suomessa vuosittain noin 50 000. Kennelliiton sivuilta löytyy tietoja eri rotujen rekisteröintimääristä.

Kuva: Jukka Pätynen