Koiran kanssa matkustettaessa koiran tulee käyttäytyä hyvin ja sen tulee olla yhteiskuntakelpoinen. Pentu kannattaa totuttaa julkisiin liikennevälineisiin, vaikka matkustus tapahtuisi pääsääntöisesti omalla autolla.
Rauhallisesti matkustava koira helpottaa myös omistajan liikkumista paikasta toiseen. Julkisissa liikennevälineissä koiran kuljettaminen on sallittua vain osassa Suomen kuntia. Pääkaupunkiseudun liikenteessä myös koirat ovat tervetulleita matkustamaan omistajansa kanssa.
Koira voi kärsiä matkapahoinvoinnista siinä missä ihminenkin. Joillakin pennuilla tasapainoelin ei ole tarpeeksi kehittynyt, jolloin pentu voi oksentaa auton kyydissä ollessaan. Tämä menee ohi ajan kuluessa eikä siihen voida puuttua harjoittelun avulla.
Koiran pelko on usein syynä matkapahoinvointiin. Koira voi olla levoton, oksentaa, kuolata, vinkua ja haukkua tai jopa tehdä tarpeensa autoon. Jos koiralla on autossa epämukava olo, kannattaa koiraa totuttaa autoiluun pikku hiljaa ja tehdä siitä koiralle mahdollisimman miellyttävää. Koiran matkapahoinvointia voidaan hoitaa myös eläinlääkäriltä saatavilla lääkkeillä, sekä apteekista tai eläinkaupoista saatavilla luontaistuotteilla.
Kun koiran kanssa matkustetaan autolla, on pidettävä huolta matkustajien ja koiran turvallisuudesta. Irrallaan autossa oleva koira on turvallisuusriski kaikille matkustajille, joten koira ei saa matkustaa autossa vapaana. Koiran kuljettaminen on sallittua henkilöauton avoimessa tavaratilassa, jossa on koiralle riittävästi tilaa. Tavaratilan ja matkustamon välillä tulee olla koiraverkko, jotta koira ei pääse kiipeämään matkustajatilan puolelle ja joka estää koiran sinkoutumisen matkustamoon äkkijarrutuksen sattuessa. Tavaratilaan voi myös asentaa kiinteän koirankuljetushäkin. Tavaratilan lattia voi olla koiralle liukas, jolloin koiralle täytyy laittaa alustaksi jokin liukumaton pehmuste. Koirien kuljetukseen soveltuvat parhaiten niin sanotut farmari- ja tila-autot.
Jos koiraa kuljetetaan auton takapenkillä, kiinnitetään se auton turvavöihin erillisillä turvavyövaljailla. Vahvarakenteiset turvavyövaljaat on tehty leveästä ja kestävästä turvavyö- tai kuormansidontanauhasta. Leveät turvavyövaljaat jakavat kolaritilanteessa koiraan kohdistuvan voiman laajoille alueille, jolloin koiran mahdollisuudet selviytyä kolarista ovat paremmat. Koiraa ei saa koskaan kiinnittää turvavöihin pelkästä kaulapannasta.
Linja-autoliitto on antanut eläinten kuljetuksesta suosituksen, jonka mukaan koira voi matkustaa bussissa saattajan kanssa. Koira on saattajan vastuulla ja voi matkustaa bussissa, mikäli siellä on tilaa ja sen matkustaminen sopii myös allergisille matkustajille. Lemmikkieläimet sijoitetaan bussiin siten, että niistä on mahdollisimman vähän haittaa. Lemmikkieläimiä ei saa pitää istuimilla ja niiden tulee olla bussissa kytkettynä.
Koiran kanssa voi matkustaa kaikissa junissa, joissa koiran kanssa matkustaville on lemmikkipaikkoja tai erillisiä lemmikkivaunuja. Samassa vaunussa on usein muitakin lemmikkejä kuin koiria, joten koiran tulee pysyä omalla paikallaan eikä se saa olla muille häiriöksi. Koiran paikka junassa on pääsääntöisesti lattialla.
Jos koiran kanssa on tarkoitus matkustaa veneellä, kannattaa se totuttaa vesilläoloon jo pennusta lähtien. Pennulle on hyvä osoittaa veneessä oma paikka, ja sille tulee opettaa kuinka veneessä käyttäydytään. Vesillä liikuttaessa koiralla tulee olla aina pelastusliivit, mielellään sellaiset joissa on nostokahva. Jos koira tipahtaa veneestä, se saadaan nostettua nostokahvan avulla takaisin. Koiraa ei saa sitoa veneessä mihinkään kiinni, sillä onnettomuustilanteessa koira ei pääse pelastautumaan.
Laivayhtiöillä on tietty määrä lemmikkihyttejä, joten koiran mukaantulo täytyy ilmoittaa jo matkaa varatessa. Lyhyille risteilyille ei välttämättä saa ottaa koiraa mukaan, poikkeuksena opaskoirat. Laivassa liikuttaessa koira pidetään aina kytkettynä ja koiria ulkoilutetaan ainoastaan ulkokannella. Joillakin laivoilla on ulkokannella koirille varattuna hiekkalaatikko, jonne koira voi tehdä reittimatkan aikana tarpeensa. Lyhyillä reittimatkoilla koira voi matkustaa autossa autokannella.
Lentoyhtiöillä on omat käytäntönsä koirien lentomatkustamisesta eikä osa lentoyhtiöistä kuljeta lainkaan koiria. Varmista siis ennen matkan varaamista, voiko koiran ottaa mukaan lennolle. Lentokoneissa on rajallinen määrä paikkoja koirille, joten lentoliput kannattaa varata hyvissä ajoin. Pienemmät koirat voivat matkustaa omistajan kanssa matkustamossa, jolloin koiran tulee olla kuljetukseen tarkoitetussa pehmeässä laukussa. Lentokoneen ruumassa koirien tulee matkustaa lentoyhtiön hyväksymässä kuljetuslaatikossa.
Kun koiran kanssa matkustetaan ulkomaille, tulee etukäteen varmistaa kohdemaan vaatimat rokotukset ja muut vaatimukset. EU-maiden sisällä voi matkustaa pääsääntöisesti eläinlääkäriltä hankittavalla lemmikkieläinpassilla, johon on merkitty koiralle annetut rokotukset ja madotukset. Ulkomaille matkustavan koiran on oltava tunnistusmerkitty. Ajankohtaiset tiedot kohdemaan vaatimuksista saa Ruokavirastosta.
Koiraa ei voi koskaan jättää yksin loman ajaksi, sillä koira tarvitsee päivittäin liikuntaa, raikasta vettä ja ruokaa. Jos koiralle ei löydy hoitajaa perhe- tai tuttavapiiristä, voi koiran viedä koirahoitolaan. Alueesi koirahoitoloiden yhteystiedot löydät mm. internetistä sekä Koiramme-lehdestä.
Dogsitterit ovat 4H-kerhon ja kennelpiirien kouluttamia koiranhoitajia. Dogsitter-palvelusta voi saada koiralle hoitajan, kun koiralle tarvitaan lenkkeilytys- tai hoitoapua.
Teksti: Kennelliitto
Kuva: Hannu Huttu