Image
koirakuvatfi_20111105_1mg_0842.jpg

Koiran ulkoilutus

Rodusta riippumatta jokainen koira tarvitsee päivittäistä liikuntaa vähintään kolme kertaa päivässä. Koiran on päästävä ulos tarpeilleen ja sen on päästävä toteuttamaan koiraeläimelle luontaista käyttäytymistä liikkumalla ja haistelemalla ulkomaailman tarjoamia viestejä.

Rotujen ja jopa saman rodun eri yksilöiden liikunnantarpeessa on huomattavia eroja. Siinä missä rauhallinen koira on tyytyväinen lyhyempiin lenkkeihin, tarvitsee aktiivinen ja energinen koira liikuntaa huomattavasti enemmän.

Ennen kuin hankit koiran, mieti kuinka paljon liikuntaa pystyt tarjoamaan koiralle. Hanki koira sellaisesta rodusta, jonka liikunnantarve vastaa sitä, mitä pystyt koiralle tarjoamaan. Jos koira ei saa tarpeeksi liikuntaa ja aktivointi, se voi turhautua.

Pidä ympäristö siistinä

Asuin- ja ulkoiluympäristön siistinä pitämiseksi koirien jätökset on kerättävä järjestyslain velvoittamana pois etenkin taajaan asutuilla alueilla. Koira ei myöskään saisi merkitä autonrenkaita, talojen seinustoja, patsaita, portinpieliä tai koristekasveja omaksi reviirikseen. Lasten leikkipaikoilla, uimarannoilla ja torialueilla koiraa ei saa ulkoiluttaa.

(Teksti jatkuu videon alla)

Kuntopoluille voi lumettomana aikana mennä hyvin käyttäytyvän koiran kanssa. Koiran täytyy olla silloin aina kytkettynä. Talvella koiran kanssa voi mennä erikseen merkityille, koirahiihtäjille tarkoitetuille laduille. Koiraa ei saa ulkoiluttaa yleiseen käyttöön kunnostetulla hiihtoladulla.

Huomioi laki

Koiranulkoilutukseen ja koiran irtipitoon liittyy lainkohtia. Taajama-alueilla koiran tulee lain mukaan ulkoilla aina kytkettynä. Lue aiheesta tarkemmin täältä.

Teksti: Kennelliitto

Pääkuva: Jukka Pätynen