Image
20160129_4mg_8601.jpg

Sylissä rauhoittuminen

Kaikille koirille on tärkeä opettaa, että niistä voidaan tarvittaessa pitää kiinni ja että poispääsyn ehtona on rauhoittuminen. Rauhallinen pentu ei pyri pois sylistä ja sen laskeminen maahan on turvallisempaa. Joskus voidaan myös tarvita napakkaakin kiinnipitoa esimerkiksi hoitotoimenpiteiden yhteydessä.

Nosta pentu syliisi. Kun pentu on sylissä rauhallinen, pidä otteesi lempeän mukavana. Jos pentu liikuu, tiukenna samalla sekunnilla otettasi hieman. Tarkoitus ei ole satuttaa eikä litistää pentua, vähäinen otteen napakoituminen riittää. Muuta otteesi taas lempeän miellyttäväksi välittömästi, kun pentu rauhoittuu paikoilleen.

Mitä paremmin saat ajoitettua otteen muutoksen, sitä nopeammin pentu ymmärtää on käytöksensä ja otteen laadun syy- ja seuraussuhteen. Rauhallisena pysyminen tuo välittömästi miellyttävän olon, rimpuileminen saa otteen välittömästi hitusen tiukkenemaan. Otteen tiukkeneminen ei saa olla liian voimakasta, ettei pentu ala pelätä ja siksi puolustautua tai rimpuilla entistä enemmän. Jos kuvittelet lempeässä otteessa koskettavasi vain koiran karvojen päitä, hiukan tiukemmassa otteessa voit kuvitella tuntevasi juuri ja juuri lihakset ihon alta.

Ole kärsivällinen, pentu tarvitsee useita kymmeniä toistoja havaitakseen, mistä on kyse. Aluksi se saattaa liikkua pitkäänkin ennen rauhoittumista, mutta vähitellen liikahdukset lyhenevät. Jotkut pennut saattavat rimpuilla aluksi voimakkaastikin, joten varaudu siihen äärettömällä kärsivällisyydellä. Pentu ei tarkoita pahaa, se ei vain voi aluksi ymmärtää, miksei pääse jatkamaan matkaa heti halutessaan. Kun huomaat pennun pysyvän rauhallisena kymmenen sekuntia peräkkäin, laske se palkinnoksi maahan.

Pidä tästä lähtien aina huolta siitä, että sylistä pääsee pois vain rauhoittumalla, ei koskaan rimpuilemalla. Jos pentu alkaa kiemurrella juuri, kun olet laskemassa sitä maahan, nosta se uudestaan syliin ja yritä uudestaan pennun taas rauhoituttua.

Teksti: Tuire Kaimio, näyttötutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja
(Teksti on julkaistu aiemmin teoksessa Pennun kasvatus, WSOY 2009).

Pääkuva: Jukka Pätynen