Image
20160129_4mg_8624.jpg

Harjoituspaikkoja ja häiriöitä

Kun koira osaa opetetun tehtävän kotona ja rauhallisessa paikassa ulkona, ollaan opetuksessa jo puolitiessä. Mutta taidosta on hyötyä vasta, kun koira osaa sen myös muualla. Osaaminen pitää siis järjestelmällisesti yleistää erilaisiin paikkoihin. Se tarkoittaa paljon lisää työtä, mutta vaiva kannattaa nähdä, muuten koira ”tottelee” kotona mutta ei kunnolla muualla.

Yleistäminen etenee seuraavasti: kun harjoitus onnistuu erinomaisesti tutussa paikassa, se toistetaan 5–10 muussa rauhallisessa paikassa. Kun siirrytte koiran kanssa uuteen paikkaan harjoittelemaan, palaa hetkeksi aivan alkuvaiheen harjoituksiin ja vaikeuta tehtävää vähitellen, kunnes pääsette siihen mihin jäitte kotonakin. Vaikka esimerkiksi kontaktin pitämisen harjoittelussa olisitte kotona päässeet jo siihen, että koira seuraa sinua vaikka liikut, seiso taas itse paikallasi kuten kontaktin alkuharjoituksissa. Lisää liikkumisesi mukaan harjoitukseen vähitellen.

Koira kertoo etenemisen tahdin. Jos koira pystyy suoriutumaan tehtävästä, olette edennet sopivaa vauhtia. Voit hyvin testata, mitä jossain ympäristössä tapahtuu, jos vaikeutat harjoitusta nopeamminkin. Mutta ole tarkkana: jos koiran suoritukseen alkaa tulla puutteita, palatkaa heti tekemään helpompia harjoituksia ja sitten vasta vähän vaikeampia.

Jos yleistämisen kanssa on ongelmia, tarkista, tavoitteleeko koira todella palkkiota (onko palkinto sen mielestä hyvä vai vain sinun mielestäsi?), saako koira palkkion  riittävän tiheästi (jos ei, helpota tehtävää) vai onko ympäristö sittenkin liian haastava (harjoittele kauempana häiriöstä ja sitten vasta vaikeammassa paikassa).

Häiriöiden lisääminen

Eikä tässäkään vielä kaikki. Harjoitusten sujuminen useissa eri paikoissa ei vielä riitä, vaan koiran on opittava keskittymään tehtävään myös silloin, kun ympäristössä tapahtuu erilaisia asioita. Aloita häiriöiden lisääminen hallitusti. Aluksi häiriönä voivat olla ihmiset, jotka seisovat koiraan nähden selin riittävän kaukana siitä. Siirry koiran kanssa lähemmäksi häiriöihmisiä sitä mukaa, kun koira kykenee, eli pystyy yhä suoriutumaan tehtävästä hyvin. Kontaktin tapauksessa tämä tarkoittaisi, että koira pystyy yhä pitämään katseensa kiinteästi sinuun kohdistettuna. Kun tämä sujuu, avustajat voivat kääntyä koiraa kohti, liikkua yksitellen hitaasti, nopeuttaa liikkumistaan ja jopa juosta tai hyppiä. Koiran siedättyessä ja taitojen kasvaessa voit lisätä harjoitukseen muita koiria, lapsia (aikuisten vastuulla), polkupyöriä tai hevosia. Vain mielikuvitus on rajana.
Tilanne kannattaa ehdottomasti ensin lavastaa, koska silloin voit helpottaa tai vaikeuttaa harjoitusta tarpeen mukaan. Esimerkiksi kun häiriöihmiset alkavat liikkua, he voivat pitää silmällä koiraa ja säädellä etäisyyttään sen mukaan, minkä koira kestää häiriintymättä. Kun koira pystyy suoriutumaan tehtävästä keskellä joka suuntaan sinkoilevia ihmisiä, voitte vihdoin alkaa harjoitella ”tosielämässä” eli esimerkiksi kauppojen ulkopuolella tai muissa aidoissa tilanteissa.

20 eri harjoittelupaikkaa (helpoimmista vaikeimpiin)

 1. olohuone
 2. keittiö
 3. makuuhuone
 4. eteinen
 5. oma piha
 6. lenkkimaaston loppupää
 7. katu
 8. vilkkaasti liikennöity tie
 9. kauppakeskuksen parkkipaikka
 10. avara pelto
 11. juna-asema
 12. koulutuskenttä
 13. talli
 14. lenkkimaaston keskivaihe
 15. koirakaverin piha
 16. koirakaverin asunto
 17. ostoskeskus
 18. kauppakeskuksen oven seutu
 19. lenkkimaaston alkupää
 20. koirapuisto

20 eri häiriötä

 1. perheenjäsenet
 2. perheen muut koirat
 3. perheen muut eläimet
 4. ohi kulkevat autot
 5. ohi kulkevat ihmiset
 6. pyöräilijät
 7. rullaluistelijat
 8. lapset
 9. pyörätuolilla kulkeva ihminen
 10. kytketty vieras koira
 11. hevoset
 12. lehmät
 13. bussi
 14. juna
 15. metro
 16. lentokoneet
 17. irti oleva koira
 18. juoksevat ihmiset
 19. lentävä pallo
 20. useita irti olevia tuttuja koiria

Teksti: Sari Paavilainen, näyttötutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja