Image
img_3038.jpg

Koiran hampaiden hoitaminen

Koiran hampaiden hoito kuuluu tärkeisiin hoitotoimenpiteisiin, sillä ientulehdus on yksi koirien tavallisimpia vaivoja.

Ientulehdusta aiheuttaa plakki eli hampaan pinnalle kertyvä bakteerimassa, joka kovettuessaan muodostuu hammaskiveksi. Hammaskivi haittaa etenkin pieniä koirarotuja. Ientulehduksen oireita ovat koiran pahanhajuinen hengitys, ikenien punoitus, vaikeudet ruoan tai luiden pureskelussa sekä joskus myös suun raapiminen ja huulitulehdukset.

Hammaskiven muodostumista voidaan ehkäistä muutamilla toimenpiteillä. Tehokkain tapa plakin poistamiseen on säännöllinen hampaidenharjaus. Pentu kannattaa totuttaa hampaiden harjaukseen heti pikkupentuna. Pennun hampaita voi harjata aluksi sormiharjalla tai kietomalla sormen ympärille sideharsoa, jolla hampaita pyyhitään varovasti sivusuunnassa.

Pennun totuttua käsittelyyn siirrytään koirille tarkoitettuun hammasharjaan ja tahnaksi valitaan fluoriton eläinten hammastahna. Harjaus kannattaa aloittaa etu- ja kulmahampaista, sillä niihin on helppo ulottua. Totutusvaiheessa harjataan aluksi vain hampaiden ulkopinnat, mutta tavoitteena on avata koiran suu ja harjata kaikki hampaat niin ulko-, sisä- kuin purupinnoiltakin. Alussa kannattaa harjata vain muutama hammas kerrallaan ja palkita pentu heti tämän jälkeen vaikka leikkimällä sen kanssa tai antamalla luu pureskeltavaksi.

Hampaita puhdistaa myös se, että koira saa pureskeltavaa puruluiden tai/ja kovemman ruoan muodossa. Puruluiden syöminen on koiralle tärkeää myös ajanvietteenä, joten niitä kannattaa tarjota koiralle säännöllisesti.

Teksti: Kennelliitto