Image
27_weimarinseisoja_idaphotos_pien.jpg

Tarkkaile koiran elekieltä lähestyessäsi koiraa

Jos koira on kipeä, se voi joskus hyökätä ilman ennakkovaroitusta. Mutta kaikissa muissa tilanteissa koiran eleistä näkee, miten se suhtautuu lähestyvään ihmiseen. Katso koko kehoa: ihmisen seurasta nauttivan koiran ilme on pehmeä ja olemus rento. Häntä heilahtelee rennosti sivuttain tai pyörii, korvien asentokin on rento.

Tällainenkin koira arvostaa sitä, että sitä lähestytään koiramaisen kohteliaasti eli kaartaen. Seuraa koiran eleitä, mutta älä tuijota. Jos koiran olemus muuttuu hiukan matalammalla liehitteleväksi, käännä katseesi selvästi sivuun. Laskeudu koiran tasolle kyykkyyn ja anna koiran tehdä aloite lähestymisestä.

Kaikkia koiria vieraiden ihmisten lähestyminen ei ilahduta. Murina on selkeä merkki siitä, että koira haluaa saada sinuun lisää etäisyyttä. Koira saattaa tuijottaa tiukasti, selkäkarvatkin voivat kohota pystyyn ja koko asento saattaa jännittyä. Rauhoita tilannetta katsomalla poispäin ja pysy rentona. Anna koiralle lisää tilaa ja rauhaa. Älä koske koiraa, koiran totuttaminen ihmisiin on omistajan tehtävä.

Pelkäävä koirakin saattaa murista tai haukkua, mutta kehon kyyristynyt asento ja luimistetut korvat paljastavat epävarmuuden. Älä lähesty tällaista koiraa ollenkaan, sillä taluttimessa oleva koira ei pääse vetäytymään kauemmas. Ahtaalle joutunut pelkäävä koira voi purra voimakkaasti.

Opasta myös lapsia koirien elekielen tulkinnassa ja oikeassa lähestymistavassa. Aivan pienten lasten ja koirien kohtaamisissa kannattaa olla tarkkana. Jos koira ei ole tottunut lapsiin, etenkin alle kaksivuotiaiden lasten elekieli voi olla huolestuttavaa: pienet lapset tuijottavat kiinteästi omalla tasollaan olevaa koiraa, lähestyvät kohtisuoraan ja saattavat tarttua koiraan. Lasta voi opastaa, mutta liikkeiden ennakoimattomuus pitää ottaa realistisesti huomioon: lapsi voi horjahtaa koiran päälle tai ottaa siitä tukea, ja yllätettynä jotkut koirat voivat säikähtää ja puolustautua.

Teksti: Tuire Kaimio, näyttötutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja

Kuva: Ida Lehtonen