Image
koirakuvatfi_20130509_4mg_6957.jpg

Omistajailmoitus ja tunnistusmerkintä

On ensiarvoisen tärkeää, että koiran uusi omistaja ilmoittaa itsensä koiran omistajaksi Kennelliiton omistajarekisteriin. Jos koira katoaa, ei sen löytäjä saa selville kuka koiran omistaa, ellei omistajan tietoja ole Kennelliiton rekisterissä.

Omistajailmoitus

Omistajailmoitus tehdään Kennelliittoon, kun pennunomistaja saa pennun rekisteritodistuksen. Kennelliiton jäsenet voivat tehdä omistajailmoituksen kätevästi sähköisessä Omakoira-palvelussa. Omistajailmoituksen voi myös tehdä lähettämällä rekisteritodistuksen omistajailmoitusosan siinä mainittuun postiosoitteeseen tai täyttämällä valmiin omistajailmoituslomakkeen. Ilmoituksen voi tehdä myös vapaamuotoisella kirjallisella ilmoituksella.

Koiralle voidaan merkitä omistaja vain kirjallisen ilmoituksen perusteella. Ensimmäisen kerran tehtäessä omistajailmoitus on maksuton. Omistajailmoituksesta koiran omistajan tiedot tallennetaan Kennelliiton tiedostoon ja omistajalle toimitetaan erillinen omistajatodistus, johon liittyy omistajamuutososa. Koiralle voidaan merkitä korkeintaan kolme omistajaa kerralla.

Omistajamuutos

Omistajanmuutos voidaan tehdä ainoastaan entiseltä omistajalta saadulla valtuutusavaimella sähköisesti tai omistajamuutoskortin tai luovuttajan/luovuttajien allekirjoittaman omistajanmuutosilmoituslomakkeen, kauppakirjan tai muun omistusoikeuden kiistattomasti osoittavan asiakirjan perusteella. Koiran kaikkien omistajien on allekirjoitettava omistajanmuutosilmoitus. Omistajanmuutos on maksullinen.

Jalostustietojärjestelmä

Koiranomistajan luvalla omistajatieto voidaan julkaista myös Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä. Tietojen julkaisemisesta on hyötyä esimerkiksi koiran kadotessa. Kun omistajan tiedot löytyvät jalostustietojärjestelmästä, löytäjä saa yhteyden omistajaan ja voi palauttaa koiran.

Tunnistusmerkintä

Suomessa syntynyt koiranpentu tunnistusmerkitään ennen rekisteröintiä joko mikrosirulla tai tatuoinnilla. Tuontikoirien tunnistusmerkinnäksi hyväksytään ainoastaan mikrosirumerkintä. Mikrosiru on pieni kapseli, joka asennetaan koiran nahan alle pysyvästi. Jokaisella mikrosirulla on oma numerosarjansa, joka voidaan lukea erityisellä mikrosirun lukemiseen tarkoitetulla laitteella. Toinen tunnistusmerkintätapa on tatuointi, jolloin koiran korvalehteen painetaan tunnistusmerkitsijän Kennelliitosta saama numerosarja.

Suomessa syntyneen koiranpennun tunnistusmerkintä löytyy rekisteritodistuksesta. Jos koira karkaa tai se varastetaan, se on mahdollista tunnistaa tunnistusmerkinnän avulla. Omistajaan voidaan ottaa yhteyttä vain, jos koirasta on tehty omistajailmoitus.

Teksti: Kennelliitto

Kuva: Jukka Pätynen