Image
juoksu_jukkapatynen_2013.jpg

Koiran askellajit

Vauhti määrää sen, millä askellajilla koira liikkuu. Hitain askellaji on käynti, jota koira käyttää kävellessään rauhassa esimerkiksi sisällä tai ulkoillessa siirtyessään hitaasti mielenkiintoiselta hajulta toiselle.

Ravi on rytminen ja käyntiä huomattavasti nopeampi tapa liikkua. Koiran perusaskellaji on ravi ja sen lihaksisto tarvitsee ravaamista riittävällä nopeudella pysyäkseen kunnossa. Hihnalenkeillä vauhdin tulee olla riittävän ripeä, jotta koira pystyy liikkumaan ravaamalla. Kun koira haluaa liikkua nopeasti, se laukkaa.

Peitsatessaan koira liikuttaa saman puolen jalkojaan yhtäaikaisesti kuten kameli, jolloin liike on vaappuvaa. Monet suurten rotujen keskenkasvuiset pennut saattavat peitsata, jos kehitysvaiheessa rungon mittasuhteet ovat epäsuhtaiset. Kun aikuinen koira peitsaa, se voi johtua liian hiljaisesta vauhdista, epätasapainossa olevista rungon ja kulmausten mittasuhteista tai lantion alueen vammasta.

Peitsaaminen jäykistää selkää ja voi aiheuttaa lisää lihaskireyttä selkälihaksiin, joten omistajan tulee mahdollisuuksien mukaan rohkaista koiraa liikkumaan muussa askellajissa. Vauhtia voi kiristää, jotta koira siirtyisi ravaamaan. Jos peitsaus tuntuu olevan koiralle mieluisampi askellaji kuin ravi, on hyvä selvittää, onko peitsaamiseen jokin terveydellinen syy.

Hihnalenkkien lisäksi koira tarvitsee mahdollisuuksien mukaan myös vapaana juoksua, jossa se saa käyttää kaikkia askellajejaan. Koiraa voi pitää vapaana koirapuistoissa ja alueilla, joissa koirien irtipito on sallittua.

Teksti: Kennelliitto