Image
img_3016.jpg

Koiran silmien puhdistaminen

Koiran terveet silmät ovat kirkkaat eivätkä vuoda kyynelnestettä. Pieni määrä harmahtavaa rähmää silmän sisäkulmassa etenkin aamuisin on kuitenkin normaalia. Silmien puhdistusta kannattaa harjoitella pennun kanssa, sillä muussa tapauksessa silmätippojen laittaminen voi myöhemmin osoittautua hyvin hankalaksi.

Silmät puhdistetaan kastamalla pumpuli keitettyyn haaleaan veteen tai apteekista ja eläinkaupoista saatavaan silmäveteen tai tiputtamalla muutama tippa silmävettä koiran silmään valmistajan ohjeen mukaan. Pumpulin avulla silmä pyyhitään puhtaaksi silmän ulkonurkasta sisäänpäin.

Joidenkin pitkäkarvaisten koirien karvat voivat ärsyttää silmiä, jolloin ne tulee trimmata pois silmien ympäriltä. Joillakin koirilla silmät vuotavat kyynelnestettä ja värjäävät silmien alla olevat karvat. Tällöin kannattaa selvittää mistä silmien vuotaminen johtuu, sillä sen voi saada aikaan mm. vääränlainen ruokinta, silmiä ärsyttävät ylimääräiset ripset tai tukkeutuneet kyynelkanavat. Eläinlääkäri voi yrittää avata tukkeutuneita kyynelkanavia, mutta aina tämä ei onnistu. Tällöin silmien alla olevia karvoja täytyy puhdistaa säännöllisesti.

Silmäluomien turpoaminen, silmän tai luomien punaisuus ja keltainen tai vihertävä rähmä ovat silmätulehduksen merkkejä. Kolmas silmäluomi, joka on sisemmässä silmäkulmassa, saattaa myös tulehtua, jolloin se työntyy esiin. Myös jatkuvasti vuotavat silmät ovat oire jostakin epänormaalista. Silmäsairauksissa on eläinlääkärin apu aina tarpeen.

Teksti: Kennelliitto