Image
Shar pei pää

Shar pei

Käyttötarkoitus

Shar pein alkuperäinen käyttötarkoitus oli toimia metsästys- ja vahtikoirana, sitä on käytetty myös koiratappeluissa vedonlyönnin kohteena. Nykyään shar pei luetaan seurakoiraksi, jonka kanssa harrastetaan pitkälti näyttelyitä. Shar pei sopii toki muuhunkin harrastustoimintaan, vaikka tavoitteellinen harrastaminen saattaa olla haastavaa rodun vähäisen miellyttämishalun takia

Luonne ja käyttäytyminen

Luonteeltaan shar pei on isäntäväkeensä kiintyvä koira, joka ei välttämättä välitä vieraista ja/tai suhtautuu näihin pidättyvästi. Shar peita voi olla vaikeaa saada koulutettua miellyttämisenhalun puuttuessa, älykkäänä koirana se kuitenkin oppii nopeasti jos oikeat keinot kouluttamiseen löytyy. Jonkun verran esiintyy vielä riistaviettiä. Shar pein pennut ovat lähes poikkeuksetta sisäsiistejä jo luovutusiässä.

Yleisimmät asiat terveydestä

Shar pein yleisimmät ongelmat ovat allergiat sekä iho- ja silmäsairaudet. Rodun terveys on kuitenkin selvästi parantunut menneisiin vuosiin verrattuna. Kasvattajat ovat määrätietoisesti pyrkineet jalostamaan liioiteltuja piirteitä terveempään suuntaan, kuitenkaan menettämättä rodulle tyypillisiä piirteitä. Rotu kuuluu perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan ja jalostuskoirilla onkin oltava viralliset polvi- ja silmätarkastuslausunnot ja SPAID -geenitesti tehtynä.

Turkinhoito

Shar peilla on kaksi karvanlaatua. Horse coat, joka on lyhyttä karheaa ja harjasmaista. Karvapeite on suoraa ja paikoin törröttävää. Toinen karvanlaatu on brush coat, joka taas on pidempää, hieman pehmeämpää ja pääsääntöisesti sileämpää. Shar peilla esiintyy myös kolmatta karvanlaatua, jota kutsutaan bear coatiksi. Se on puolipitkää ja muistuttaa enemmän chow chown turkkia kuin shar pein lyhyempiä karvanlaatuja. Se ei myöskään ole sallittu karvanlaatu, vaan on aina ns. virhe. Shar peilla ei kuulu olla pohjavillaa.

Karvan pituus voi olla 1 - 2,5 cm kahdessa ensimmäisessä karvanlaadussa. Turkki vaatii harjausta lähinnä karvanlähtöaikaan keväisin ja syksyisin. Koira kannattaa pestä silloin kun se tuntuu likaiselta, mutta yleensä pesu muutaman kerran vuodessa riittää.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Shar pei sopii ihmiselle, joka haluaa suhteellisen rauhallisen koiran ja joka lenkkeilee koiransa kanssa kohtuullisesti. Toisaalta taas shar pei jaksaa touhuta myös hieman aktiivisemmankin ihmisen kanssa. Shar pei ei ole välttämättä koirapuistokoira välinpitämättömän luonteensa vuoksi. Lisäksi omistajansa on pentuaikana sosiaalistettava koiransa kunnolla. Shar pei on yleensä hyvä perhekoira, sillä se on kärsivällinen ja perheelleen omistautunut

Muuta

Ulkomuodoltaan shar pei on epävirallisesti jakautunut kahteen tyyppiin, jotka ovat länsimainen meat mouth ja alkuperäisempi, vähemmän poimuttunut bone mouth.

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus