Image
171--IMG_0221.JPG

Cairnterrieri

Käyttötarkoitus

Cairn on gaelin kieltä ja tarkoittaa kiviröykkiötä. Cairnterrieri oli alkujaan pihakoira, mutta sitä käytettiin myös kettujen, saukkojen ja jopa skotlanninmetsäkissojen metsästykseen. Cairnit seurasivat saalistaan pesäkoloihin, tappoivat sen siellä tai kiskoivat ja painostivat sen metsästäjän ammuttavaksi. Cairnit toimivat pieninä ajueina, mikä selittänee cairnin poikkeuksellista sosiaalisuutta moniin muihin terriereihin verrattuna. Nykyään rotu on ensisijaisesti seurakoira, mutta useilla metsästysvaisto on edelleen tallella.

Luonne ja käyttäytyminen

Cairnia voi luonnehtia iloisen eloisaksi pikkukaveriksi, joka on aina valmis toimintaan. Toimintatarmonsa purkamiseksi ne tarvitsevat runsaasti liikuntaa ja muita virikkeitä. Pienestä koostaan huolimatta cairnit kestävät pitkiäkin kävelylenkkejä ja metsissä kirmaaminen on erityisen mielekästä.

Yleisimmät asiat terveydestä

Rotuna cairnterrieri on suhteellisen terve, mistä kertoo jo rodun melko korkea keski-ikä, 12-15 vuotta. Joitakin sairauksia rodussamme kuitenkin satunnaisesti tavataan. Rotujärjestö suosittelee, että kaikilla jalostukseen käytettävillä koirilla olisi silmä-ja polvitutkimuslausunto.

Turkinhoito

Cairnterrieri on trimmattava rotu. Kotikoiran turkki nypitään 3-4 kertaa vuodessa, näyttelykoiran turkki useammin.  Hyvälaatuinen karkea turkki pysyy kunnossa, kun se kammataan kerran-pari viikossa.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Cairnterrieristä saa oivan harrastuskaverin monenlaiseen toimintaan aina agilitystä sienimetsälle. Ne ovat älykkäitä ja helposti oppivia koiria, mutta omaavat runsaasti myös sitä terrierimäistä itsepäisyyttä ja oman arvon tunnetta, joka luo tiettyä haastetta ja jännitystä koulutukseen. Harvoin cairn tekee mitään vain miellyttääkseen isäntäväkeä. Toisaalta rotu on usein niin perso hyvälle, että se riittää motivoinniksi. Kyseiset piirteet ovat juuri niitä, jotka tekevät näistä veijareista niin rakastettavia ja persoonallisia.

Muuta

Cairnterrieriä kutsutaan maailman parhaaksi pikkukaveriksi. Sanotaankin, että jos pidät cairnia kotonasi vuoden, sellainen sulostuttaa elämääsi lopun ikäsi! Varoituksena voisi vielä mainita, että hyvin usein kun perheeseen hankitaan cairnterrieri, vähän ajan perästä hankitaan myös toinen... ja kenties myös kolmas ja neljäs. Kun on kerran näiden elämäniloisten veijareiden makuun päässyt, ei osaa enää ilman ollakaan. Pidä siis varasi!

Teksti: Cairnterrierikerho ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus