Käyttötarkoitus

Ylösajava ja noutava koira. Ihanteellinen metsästettäessä vaikeakulkuisessa maastossa. Sopii kumppaniksi mieluummin maaseudulle kuin kaupunkiin.

Sopii myös harrastuskoiraksi aikalailla kaikkeen, mejästä näyttelyyn. Helppo kouluttaa ja motivoida herkuilla.

Luonne ja käyttäytyminen

Poikkeuksellisen kuuliainen, toimelias, herkkä ja itsenäinen. Rotu on yleensä sosiaalinen, joskus hiukan pidättyväinen. Kannattaa pennusta asti totuttaa erillaisiin tilanteisiin, ympäristöihin, eläimiin ja ihmisiin.

Aikuinen koira on rauhallinen mutta vaatii päivittäisen perusliikunnan ja sopii myös laumaeläimeksi.

Syttyy helposti riistaan. Tasapainoinen, jalo ja ryhdikäs metsästysspanieli. Rakenteeltaan toiminnallinen ja kestävä.

Yleisimmät asiat terveydestä

Rodulla ei ole mitään massiivisesti periytyvää sairautta. Pääasiassa terve rotu. Fieldsillä on jonkunverran roikkusilmäisyyttä sekä satunnaisesti allergioita ja silmäsairauksia.

Turkinhoito

Turkki vaatii trimmausta useamman kerran vuodessa ja harjausta viikottain.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Fieldspanieli otetaan perheenjäseneksi. Voi olla kesällä lyhyitä aikoja häkissä/kytkettynä mutta ei sovellu ulkokoiraksi. Nauttii yhteisestä ajasta ja harrastuksista.

Muuta

Historia: Lintukoirat, jotka koulutetaan etsimään riistaa ja/tai noutamaan saaliin ja haavakot, ovat osa hyvin vanhaa perinnettä erityisesti Isossa-Britanniassa. Fieldspanieli kuuluu ylösajaviin spanieleihin, joita kutsuttiin aiemmin maaspanieleiksi (land spaniels), vaikkakin spanielit pystyvät samaan tehtävään kuin noutajat. Fieldspanieli on tulosta 1800-luvun lopulla suoritetusta risteytyksestä silloisen Sussex Springer -rodun ja cockerspanielin välillä. Rotu lähes katosi kahdesti, ensin 1900-luvun alussa kun muotivillitykset lähes tuhosivat sen, ja toisen kerran 1950-luvulla, jolloin se oli niin vähälukuinen että The Kennel Club poisti siltä mahdollisuuden valionarvoon. Mahdollisuus valionarvoon palautettiin 1969 rodun kasvattajien työskenneltyä määrätietoisesti rodun säilyttämiseksi. Fiedspanieli ei edelleenkään ole nykyisen mittapuun mukaan suosittu rotu, mutta se on mainio kumppani maaseudulla asuvalle.

Teksti ja kuvat: Fieldspanielit ry

Koko

Seurallisuus

Liikunnallisuus

Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

Tällä hetkellä Kennelliiton pentulistalla ei ole tämän rodun pentueita. Ota yhteyttä rotuyhdistyksen pentuvälitykseen.