Käyttötarkoitus

Amerikancockerspanieli on vilkas ja kekseliäs, aina hyväntuulinen hännänheiluttaja. Alun perin “jenkki” on ylösajava ja noutava lintukoira. Alkuperäisen tehtäväänsä sitä käytetään nykyään pienehkön kokonsa ja runsaan turkkinsa vuoksi melko harvoin, mutta innokkaana, kestävänä ja helposti motivoitavana koirana se soveltuu moneen harrastukseen.

Luonne ja käyttäytyminen

Luonteeltaan amerikancockerspanieli on erinomainen perhekoira; avoin ja ystävällinen kaikille ihmisille eikä sen peruskoulutus ole erityisen vaativaa. Sanotaan, että jenkin omistaja tarvitsee runsaasti huumorintajua arjessa, koska amerikancockerspanielit nauttivat huomiosta, joten koirat hauskuuttavatkin kanssaeläjiä runsaasti.

Nykyisin näyttelyt ovat suosituin harrastus amerikancockerspanielin kanssa. Rotua tavataan myös tottelevaisuuskentillä, agilityssä sekä mejässäkin. Onpa joidenkin jenkkien kanssa harrastettu myös koiratanssia.

Yleisimmät asiat terveydestä

Rodussa esiintyy perinnöllisiä silmäsairauksia, merkittävämpänä katarakta, ja lonkkakuvausten yleistyttyä myös lieväasteista lonkkaniveldysplasiaa on tavattu kohtalaisesti. Lisäksi tavataan mm. epilepsiaa, allergioita ja maksasairauksia. Kokonaisuutena amerikancockerspanielia voi kuitenkin pitää melko terveenä rotuna.

Turkinhoito

Turkinhoito on haasteellista ja vaatii säännöllisyyttä. Amerikancockerspanieli on trimmattava rotu, ja pitkää turkkia on kylvetettävä 1-2 viikon välein. Rodun kruunu sen luonteen lisäksi on upea runsas helmakarva, joka vaatii tiheämmän pesuvälin kuin lyhyeksi leikattu turkki. Mahdollisen näyttelyuran jälkeen moni leikkaa turkkia lyhemmäksi, jolloin turkinhoidon aika lyhenee huomattavasti. Monet harrastusjenkit ovatkin leikattu pentuleikkaukseen.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Kokonaisuutena voisi sanoa, että jenkki on helpohko ja söpö rotu, joka vaatii kuitenkin määrätietoisen johtamisen omistajaltaan. Jenkki soveltuu iloisen ja ystävällisen luonteensa vuoksi mainiosti myös lapsiperheisiin. Näyttelyihin menevän amerikancockerin turkki vaatii säännöllistä hoitoa kasvaakseen pitkäksi unohtamatta kuitenkaan lyhyenkään turkinhoidon säännöllisyyttä. Onkin omistajan viitseliäisyydestä kiinni, mitä amerikancockerin kanssa haluaa harrastaa, koska rotu soveltuu kokonsa ja kestävyytensä vuoksi varsinaiseksi monitoimikoiraksi.

Teksti ja kuvat: Amerikancockerspanielit ry

Koko

Seurallisuus

Liikunnallisuus

Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

Tällä hetkellä Kennelliiton pentulistalla ei ole tämän rodun pentueita. Ota yhteyttä rotuyhdistyksen pentuvälitykseen.