Image
 Amerikancockerspanieli

Amerikancockerspanieli

3 pentua

Käyttötarkoitus

merikancockerspanieli on vilkas ja kekseliäs, aina hyväntuulinen hännänheiluttaja. Alun perin “jenkki” on ylösajava ja noutava lintukoira. Alkuperäisen tehtäväänsä sitä käytetään nykyään pienehkön kokonsa ja runsaan turkkinsa vuoksi melko harvoin, mutta innokkaana, kestävänä ja helposti motivoitavana koirana se soveltuu moneen harrastukseen.

Luonne ja käyttäytyminen

Luonteeltaan amerikancockerspanieli on erinomainen perhekoira; avoin ja ystävällinen kaikille ihmisille eikä sen peruskoulutus ole erityisen vaativaa. Sanotaan, että jenkin omistaja tarvitsee runsaasti huumorintajua arjessa, koska amerikancockerspanielit nauttivat huomiosta, joten koirat hauskuuttavatkin kanssaeläjiä runsaasti. Jenkissä sykkii kuitenkin metsästyskoiran luonne, joten voimakastahtoisuutta ja jääräpäisyyttä löytyy myös jonkin verran. 

Näyttelyt ovat nykyisin suosituin harrastus amerikancockerspanieleiden kanssa. Rotua tavataan myös tottelevaisuuskentillä, agilityssä, mejässä sekä rallytokossa. Onpa joidenkin jenkkien kanssa harrastettu myös koiratanssia. Sosiaalisen luonteensa vuoksi jenkit sopivat hyvin myös kaverikoiratoimintaan. Jenkistä saa hyvän harrastuskaverin lähes lajiin kuin lajiin, kunhan omistajalla riittää intoa.

Yleisimmät asiat terveydestä

Rodussa esiintyy perinnöllisiä silmäsairauksia, merkittävämpänä katarakta, ja lonkkakuvausten yleistyttyä myös lieväasteista lonkkaniveldysplasiaa on tavattu kohtalaisesti. Polvissa esiintyy jonkin verran löysyyttä. Voimassaolevien PEVISA-ehtojen mukaan jalostuskoirilta tutkitaan aina vähintään silmät, lonkat ja polvet. Lisäksi tavataan mm. korvatulehduksia, epilepsiaa, allergioita ja maksasairauksia. Kokonaisuutena amerikancockerspanielia voi kuitenkin pitää melko terveenä rotuna.

Turkinhoito

Turkinhoito vaatii jenkin omistajalta säännöllisyyttä ja sitoutumista, jotta turkki pysyy takuttomana ja hyväkuntoisena. Amerikancockerspanieli on trimmattava rotu. Pitkä turkki on pestävä säännöllisesti, noin 1-2 viikon välein yksilöstä riippuen. Lisäksi jenkki täytyy trimmata säännöllisesti, ettei karva pääse kasvamaan liian pitkäksi. Vaikka pitkä turkki ja upea runsas helmakarva on monen mielestä jenkin kruunu, on turkki mahdollista pitää myös lyhyemmässä mallissa (nk. pentuleikkaus), jolloin turkinhoito on helpompaa. Turkin mitasta huolimatta turkki on kuitenkin aina hoidettava säännöllisesti.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Kokonaisuutena voisi sanoa, että jenkki on helpohko, monipuolinen ja sopeutuvainen rotu, joka vaatii kuitenkin määrätietoisen johtamisen omistajaltaan. Jenkki soveltuu iloisen ja ystävällisen luonteensa vuoksi mainiosti myös lapsiperheisiin. Näyttelyihin menevän amerikancockerin turkki vaatii säännöllistä hoitoa kasvaakseen pitkäksi, unohtamatta kuitenkaan lyhyenkään turkinhoidon säännöllisyyttä. Onkin omistajan viitseliäisyydestä kiinni, mitä amerikancockerin kanssa haluaa harrastaa, koska rotu soveltuu kokonsa ja kestävyytensä vuoksi varsinaiseksi monitoimikoiraksi.

Teksti ja kuvat: Amerikancockerspanielit ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

amerikancockerspanieli

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
KEEP FIRE HÄIVÄLÄINEN NADEJDA YLÖJÄRVI 3 urosta 04.02.2024 24.03.2024 1800 €
Yhteensä: 1 pentue 3 pentua