Image
kansikuva.jpg

Hollanninpaimenkoira

Käyttötarkoitus

Hollanninpaimenkoira on Alankomaista kotoisin oleva paimenkoirarotu, joka pitää sisällään kolme eri karvamuunnosta: pitkä-, lyhyt- ja karkeakarvaisen. Ensimmäinen rotumääritelmä hyväksyttiin 12.6.1898.

Hollanninpaimenkoirat toimivat alun perin maatilojen yleiskoirina. Niiden työtehtäviin kuuluivat esimerkiksi lampaiden paimennus, lehmien yhteen kokoaminen lypsämistä varten, kärryjen vetäminen ja pihaan ilmestyvistä vieraista tiedottaminen. Hollanninpaimenkoira on ns. rajaa vartioiva koira, jonka työskentelytapana on lampaiden pitäminen teiden ja maastonmuotojen rajaaman alueen sisäpuolella, eikä se omaa niin suurta pyrkimystä kiertää lammaslaumaa kuin moni muu paimenkoirarotu.

Nykyään hollanninpaimenkoirat toimivat pääasiassa seura- ja harrastuskoirina.

Luonne ja käyttäytyminen

Hollanninpaimenkoirien luonteissa on paljon vaihtelua niin karvamuunnosten, linjojen kuin yksilöidenkin välillä.  Rotumääritelmän mukaan hollanninpaimenkoiran kuuluu olla hyvin uskollinen ja luotettava, aina valpas, tarkkaavainen ja aktiivinen, itsenäinen ja sinnikäs, älykäs, tottelevainen ja luonteeltaan todellinen paimenkoira.

Hollanninpaimenkoira kiintyy yleensä omaan laumaansa vahvasti ja se voi olla vieraita kohtaan välinpitämätön.

Yleisimmät asiat terveydestä

Rodun rakenne on pysynyt vuosien saatossa liioittelemattomana sekä työ- ja paimenkoiralle ominaisena. Luustosairauksien esiintyvyyttä seurataan kuvauttamalla lonkkia, kyynäriä ja selkiä. Silmäpeilausta suositellaan tehtäväksi kaikille jalostukseen käytettäville koirille. Lisäksi jalostukseen käytettäville karkeakarvaisille hollanninpaimenkoirille suositellaan tehtävän gonioskopiatutkimus sekä pitkäkarvaisille kilpirauhastutkimus.

Turkinhoito

Turkinhoito on luonnollisesti eri karvamuunnoksilla erilaista. Hollanninpaimenkoiralla tulee olla helppohoitoinen, säänkestävä, likaa hylkivä turkki. Kaikilla karvamuunnoksilla on kaksinkertainen karva, pohjavilla ja kestävä päällyskarva. Lyhytkarvaisen turkki on erittäin vaivaton, pitkäkarvaista tarvitsee harjata hieman useammin. Karkeakarvainen hollanninpaimenkoira nypitään pariin kertaan vuodessa.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Hollanninpaimenkoira soveltuu ihmiselle, joka pystyy tarjoamaan mahdollisesti hyvinkin aktiiviselle paimenkoiralle riittävästi liikuntaa ja aktiviteetteja. Hollanninpaimenkoira tarvitsee aina myös selkeät, johdonmukaiset säännöt ja huolellisen peruskoulutuksen. Koska vaihtelua koirien luonteissa ja käyttöominaisuuksissa esiintyy, on myös tärkeää, että sopiva koira ja koti kohtaavat. Ei ole kenenkään etu, että harrastuksista kiinnostumaton omistaja saa voimakkaasti saalisviettisen ja vilkkaan pennun tai vastaavasti harrastuskoiraa etsivälle päätyy temperamentiltaan erittäin rauhallinen ja vaikeasti motivoitava yksilö.

Hollanninpaimenkoirilla on oikeudet osallistua palveluskoirakokeisiin. Suomessa hollanninpaimenkoirien kanssa on tehty tuloksia harrastuskentillä lähes kaikissa virallisissa koiraharrastuslajeissa.

Muuta

Hollanninpaimenkoiran ihannesäkäkorkeus on uroksilla 57–62 cm ja nartuilla 55–60 cm.

Teksti: Suomen Hollanninpaimenkoirat ry
 

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus