Käyttötarkoitus

Beaucenpaimenkoira eli beauceron on vanha, kookas ranskalainen paimenkoirarotu. Beauceron on paimentamisen (lähinnä alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut pitää lammaslauma kasassa ja kuljettaa sitä paikasta toiseen) lisäksi ollut myös lauman vartija ja suojelija, joten vartioimisviettiä löytyy edelleen yksilöstä riippuen.

Beauceron on Suomessa melko uusi rotu, sillä ensimmäiset koirat tuotiin Suomeen vasta vuonna 1990. Suurin osa koiristamme on kotikoirina, mutta osan kanssa harrastetaan pk-lajeja, pelastuskoiratoimintaa, vetolajeja, paimennusta, vesipelastusta, tokoa, agilitya, näyttelyjä jne. Rakenteeltaan ja luonteeltaan rotu soveltuu monenlaiseen harrastustoimintaan ja arkikin sujuu mukavammin kun on huomioitu rodun aktiivisuus ja liikunnantarve. Pelkkä lenkki ei beauceronille riitä, vaan sopuisan arjen saavuttaminen vaatii myös jotain ”älyllistä” aktiviteettia.

Luonne ja käyttäytyminen

Rotumääritelmän mukaan beauceron on luonteeltaan ystävällinen, rohkea ja luoksepäästävä. Etenkin nuoret ja kokemattomat koirat voivat kuitenkin olla pidättyväisiä vieraita ihmisiä kohtaan. Rodun edustaja ei kuitenkaan saisi koskaan olla aggressiivinen tai arka.

Luonteensa ja käyttöominaisuuksiensa suhteen beauceron soveltuu moniin eri harrastuslajeihin, mutta se on myös luotettava perhekoira. Beauceron on usein vilkas ja toiminnanhaluinen koira, joka vaatii luotettavan ja riittävän määrätietoisen omistajan.

Yleisimmät asiat terveydestä

Terveyden puolesta beauceron on perusterve rotu, joka isoksi koiraksi elää varsin pitkään. Mitään tyypillisiä sairauksia sillä ei esiinny, mutta yksittäistapauksina sillä voi esiintyä lähes kaikkia koirilla tavattavia sairauksia. Rodun alkuaikoina Suomessa lonkkanivelen dysplasia oli iso ongelma, mutta lonkkaterveys on selkeästi parantunut.

Turkinhoito

Turkki on kaksikerroksinen, helppohoitoinen ja säänkestävä. Turkin hoito ei vaadi kuin irtokarvojen harjaamista aika ajoin.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Beauceron on aktiivinen palveluskoira joka haluaa ja jonka täytyy saada tehdä työtä. Beauceron sopii parhaiten liikunnalliselle aktiiviselle ihmiselle harrastuskoiraksi moneen lajiin ja myös lenkkikaveriksi ja kodin turvaksi.

Teksti ja kuvat: Suomen Beauceron Ry

Koko

Seurallisuus

Liikunnallisuus

Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

Tällä hetkellä Kennelliiton pentulistalla ei ole tämän rodun pentueita. Ota yhteyttä rotuyhdistyksen pentuvälitykseen.