Image
164--julkaistaan_ukko--main.JPG

Beaucenpaimenkoira, beauceron

Käyttötarkoitus

Beaucenpaimenkoira eli beauceron on vanha ranskalainen paimenkoirarotu. Beauceronin alkuperäinen käyttötarkoitus on ollut vartioiva paimenkoira. Sillä on siis edelleen paimennustaipumusta sekä vartioimisviettiä yksilöstä riippuen.

Beauceron on Suomessa melko uusi rotu, sillä ensimmäiset koirat tuotiin Suomeen vasta vuonna 1990. Rakenteeltaan ja luonteeltaan rotu soveltuu monenlaiseen harrastukseen ja arjen sujumiseksi on huomioitava rodun aktiivisuus ja liikunnan tarve. Pelkkä lenkki ei beauceronille riitä, vaan sopuisan arjen saavuttaminen vaatii myös älyllistä aktiviteettia. Osa koiristamme on kotikoirina, mutta ison osan kanssa harrastetaan pk-lajeja, pelastuskoiratoimintaa, vetolajeja, paimennusta, vesipelastusta, tokoa, agilitya, näyttelyjä jne.

Luonne ja käyttäytyminen

Rotumääritelmän mukaan beauceron on luonteeltaan ystävällinen, rohkea ja luoksepäästävä. Etenkin nuoret ja kokemattomat koirat voivat kuitenkin olla pidättyväisiä vieraita ihmisiä kohtaan. Rodun edustaja ei saisi koskaan olla aggressiivinen tai arka.

Luonteensa ja käyttöominaisuuksiensa suhteen beauceron soveltuu moniin eri harrastuksiin. Beauceron on vilkas ja toiminnanhaluinen koira, joka vaatii luotettavan ja määrätietoisen omistajan. Beauceronia ei suositella ensimmäiseksi koiraksi.

Yleisimmät asiat terveydestä

Terveyden puolesta beauceron on perusterve rotu, joka isoksi koiraksi elää varsin pitkään. Mitään tyypillisiä sairauksia sillä ei esiinny, mutta yksittäistapauksina sillä voi esiintyä lähes kaikkia koirilla tavattavia sairauksia. Rodun alkuaikoina Suomessa lonkkanivelen dysplasia oli iso ongelma, mutta lonkkaterveys on selkeästi parantunut.

Turkinhoito

Turkki on kaksikerroksinen, helppohoitoinen ja säänkestävä. Turkin hoito ei vaadi kuin irtokarvojen harjaamista aika ajoin.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Beauceron on aktiivinen palveluskoira joka haluaa ja jonka täytyy saada tehdä työtä. Beauceron sopii parhaiten liikunnalliselle ja aktiiviselle ihmiselle harrastuskoiraksi moneen lajiin sekä lenkkikaveriksi ja kodin turvaksi.

Teksti ja kuvat: Suomen Beauceron Ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus