Image
japansk_spets_-_262.jpg

Japaninpystykorva

Käyttötarkoitus

Japaninpystykorvia käytettiin alun perin Japanissa pihojen vahtikoirina, mutta nykyään se on puhtaasti seurakoira.

Luonne ja käyttäytyminen

Luonteeltaan japaninpystykorvan tulee olla on iloinen, ystävällinen ja valpas. Vieraisiin se voi suhtautua hieman varautuneesti. Ominaisuus vahtia asuntoa, pihaa ja perhettä on vielä kuitenkin olemassa, toisilla yksilöillä voimakkaampana. Japaninpystykorvien kanssa harrastetaan pääsääntöisesti näyttelyitä. Myös agility, tottelevaisuuskoulutus ja kaverikoira-toiminta ovat lisänneet suosiotaan rodun parissa.

Yleisimmät asiat terveydestä

Japaninpystykorvan terveystilanne on tällä hetkellä hyvä. Mitään suurempia ongelmia ei ole. Rotu on anatomialtaan ns. normaali koira ilman liioiteltuja piirteitä. Lisääntymisongelmat ovat japaninpystykorville harvinaisia.

Turkinhoito

Japaninpystykorvan turkin pehmeä pohjavilla ja karkea peitinkarva muodostavat lämpöisen ja likaa hylkivän kokonaisuuden. Turkki vaatii säännöllistä hoitoa. Turkki tulee harjata vähintään viikoittain ja pestä tarvittaessa. Turkkia ei tarvitse trimmata, mutta tassukarvat on hyvä pitää lyhyenä. Näin niihin ei jää roskia ja lunta kiinni.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Japaninpystykorva sopii erilaisiin perheisiin, kunhan sille on tarpeeksi aikaa.  Japaninpystykorva tulee peruskouluttaa hyvin ja se vaatii määrätietoisen aikuisen johtajan. Seurakoirana japaninpystykorva ei sovellu tarhakoiraksi, vaan se haluaa olla perheensä lähellä. Japaninpystykorva kaipaa päivittäin liikuntaa ja virikkeitä. 

Teksti: Suomen Japaninpystykorvayhdistys ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus