Image
Samojedinkoira

Samojedinkoira

Käyttötarkoitus

Samojedinkoira on keskikokoinen ja tyylikäs arktinen pystykorva, joka on käyttötarkoitukseltaan seura- ja rekikoira. Samojedi soveltuu useisiin eri harrastuksiin, joista suosituimpia ovat olleet koiranäyttelyt, valjakkourheilu, agility, toko ja rallytoko. Valjakkokoirana samojedi on perinteisiä sprinttereitä hitaampi, mutta kestävä työntekijä.

Luonne ja käyttäytyminen

Samojedinkoirat ovat ystävällisiä, energisiä, uteliaita, nokkelia ja uppiniskaisiakin. Ne pysyvät yleensä leikkisinä koko ikänsä, eikä pilke silmästä sammu. Samojedien luonteet vaihtelevat sävyisistä, helposti käsiteltävistä hallitseviin ja itsetietoisiin koiriin. Elääkseen tasapainoista koiranelämää samojedi tarvitsee oikeudenmukaisen isännän/emännän, joka opettaa sille hyvän käyttäytymisen perussäännöt.

Samojedinkoira on laumaeläin ja erittäin seurallinen. Vaikka se on säänkestävä ja viihtyy ulkona, niin yksinäisenä tarhakoirana se on kuitenkin hyvin onneton. Samojedinkoiralla on voimakas tarve kuulua johonkin, minkä vuoksi sen on saatava viettää päivittäin runsaasti aikaa perheensä kanssa. Samojedi on aktiivinen koira, joka tarvitsee runsaasti toimintaa. Jos omistaja ei tarjoa virikkeitä, samojedi voi itse keksiä ajankulua, eivätkä seuraukset ole aina omistajan mieleen. Se ei istu kiltisti odottamassa, että omistajalla on sille aikaa. Samojedinkoirat nauttivat saadessaan olla mukana kaikessa toiminnassa.

Yleisimmät asiat terveydestä

Samojedinkoira on perusterve rotu. Samojedinkoirat ovat suhteellisen pitkäikäisiä, niiden keskimääräinen elinikäodote on n. 13 vuotta. Tyypillisimpiä samojedinkoirilla esiintyviä sairauksia ovat lonkkanivelen kasvuhäiriö eli lonkkaniveldysplasia ja tietyt silmäsairaudet (mm. distichiasis ja perinnöllinen harmaakaihi). Lonkkaniveldysplasiaa esiintyy noin kolmanneksella lonkkakuvatuista samojedinkoirista. Näistä tapauksista suurin osa on dysplasian lievintä muotoa, C-astetta. Autoimmuunisairauksista diabetes on ollut samojedilla yleisin. Yksittäisinä tapauksina samojedinkoiralla esiintyy samoja sairauksia kuin muillakin roduilla.

Turkinhoito

Hyvin hoidettu samojedinkoira on ilo silmälle. Rotu ei ole trimmattava, mutta runsasturkkisena koirana se vaatii säännöllistä kampausta ja harjausta, sekä tarvittaessa pesua. Kun turkki pidetään puhtaana ja hyvin harjattuna, koko koira pysyy kauniina ja hopeanhohtoisena. Hoitamaton turkki takkuuntuu ja voi huopaantua, silloin se on epämiellyttävä niin koiralle kuin omistajallekin. Karvanlähtö on samojedinkoiralla tavallisimmin kerran pari vuodessa, ja karvanlähdön laajuus vaihtelee.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Samojedinkoira sopii aktiiviselle, ulkoilmasta pitävälle ihmiselle, joka toivoo koirastaan osallistuvaa seura- ja harrastuskoiraa. Samojedinkoira sopii hyvin niin yksin asuvalle, kuin lapsiperheellekin. Koira tarvitsee varsinaiseksi isännäkseen/emännäkseen aikuisen ihmisen, koska lapsi harvoin pystyy hallitsemaan suhteellisen kookasta ja varsin voimakasta koiraa.

Teksti ja kuvat: Suomen samojedinkoirayhdistys ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus