Käyttötarkoitus

Samojedinkoira on keskikokoinen ja tyylikäs arktinen pystykorva, joka on käyttötarkoitukseltaan seura- ja rekikoira. Samojedi soveltuu useisiin eri harrastuksiin, joista suosituimpia ovat olleet koiranäyttelyt, valjakkourheilu, agility, toko ja rallytoko. Rekikoirana samojedi on kestävä, pitkään jaksava rotu, joka ei ole kuitenkaan mikään sprintteri.

Luonne ja käyttäytyminen

Samojedinkoirat ovat ystävällisiä, energisiä, uteliaita, nokkelia ja uppiniskaisiakin. Ne pysyvät yleensä leikkisinä koko ikänsä eikä pilke silmästä sammu.

Samojedinkoira on laumaeläin. Samojedinkoira on erittäin seurallinen, eikä siksi viihdy yksinään esim. tarhakoirana, vaan mieluummin oman laumansa parissa. Samojedinkoiralla on voimakas tarve kuulua johonkin, minkä vuoksi sen on saatava viettää päivittäin runsaasti aikaa perheensä kanssa.

Samojedi on aktiivinen koira, joka tarvitsee runsaasti liikuntaa, leikkiä ja muuta toimintaa.  Samojedi kyllästyy helposti. Jos omistaja ei tarjoa toimintaa, samojedi itse keksii ajankulua, eivätkä seuraukset ole aina omistajan mieleen. Se ei istu kiltisti odottamassa, että omistajalla on sille aikaa.

Samojedien luonteet vaihtelevat sävyisistä, helposti käsiteltävistä hallitseviin ja itsetietoisiin koiriin. Elääkseen tasapainoista koiranelämää samojedi tarvitsee oikeudenmukaisen isännän/emännän, joka selkeästi osoittaa sen paikan laumassa ja opettaa sille hyvän käyttäytymisen perussäännöt.

Samojedit eivät ole katselijoita, vaan ne ovat osallistujia.  Samojedinkoirat nauttivat saadessaan olla mukana kaikessa toiminnassa.

Yleisimmät asiat terveydestä

Samojedinkoira on perusterve rotu. Samojedinkoirat ovat suhteellisen pitkäikäisiä, niiden keskimääräinen elinikäodote on n. 13 vuotta. Tyypillisimpiä samojedinkoirilla esiintyviä sairauksia ovat lonkkanivelen kasvuhäiriö eli lonkkaniveldysplasia ja tietyt silmäsairaudet (mm. distichiasis ja HC). Lonkkaniveldysplasiaa esiintyy noin kolmanneksella lonkkakuvatuista samojedinkoirista. Näistä tapauksista suurin osa on dysplasian lievintä muotoa, C-astetta. Samojedit ovat myös alttiita autoimmuunisairauksille.

Turkinhoito

Hyvin hoidettu samojedinkoira on ilo silmälle. Runsasturkkisena koirana se vaatii säännöllistä harjausta ja kampausta. Jos turkki pidetään puhtaana ja hyvin harjattuna, koko koira pysyy kauniina ja samojedinhohtoisena. Hoitamaton turkki takkuuntuu ja haisee, silloin se on epämiellyttävä niin koiralle kuin omistajallekin. Karvanlähtö on samojedinkoiralla tavallisimmin kerran pari vuodessa, ja karvanlähdön laajuus vaihtelee.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Samojedinkoira sopii aktiiviselle ulkoilmastakin pitävälle ihmiselle, joka toivoo koirastaan mukanaan liikkuvaa seura- ja harrastuskoiraa. Samojedinkoira sopii hyvin niin yksinasuvalle kuin lapsiperheellekin. Koira tarvitsee varsinaiseksi isännäkseen/emännäkseen aikuisen ihmisen, koska lapsi harvoin pystyy hallitsemaan suhteellisen kookasta ja varsin voimakasta koiraa.

Teksti: Suomen samojedinkoirayhdistys ry

Koko

Seurallisuus

Liikunnallisuus

Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

Tällä hetkellä Kennelliiton pentulistalla ei ole tämän rodun pentueita. Ota yhteyttä rotuyhdistyksen pentuvälitykseen.