Käyttötarkoitus

Kääpiöbullterrieri on seurakoira, jonka kanssa voi kokeilla harrastaa melkein mitä vain, mutta täytyy muistaa että se ei kuitenkaan ole palveluskoirarotu.

Luonne ja käyttäytyminen

Kääpiöbullterrieri on voimakasrakenteinen, lihaksikas, tasapainoinen ja aktiivinen. Erikoispiirteenä rodulla on kuonon kärkeä kohti kaartuva (downfaced), munanmuotoinen pää. Luonteeltaan kääpiöbullterrieri on rohkea, temperamenttinen ja hyväntuulinen.

Kääpiöbullterrieri on erittäin itsepäinen ja vahvasti tunteva ja tarvitsee tämän vuoksi tiukan ja johdonmukaisen kasvatuksen. Kääpiöbullterrieri voi olla haastava kouluttaa, mutta se on kuitenkin erittäin ihmisrakas, kiltti ja kuriin mukautuvainen. Kääpiöbullterrieri tarvitsee ympäristön, missä se saa tasapainoisesti kuria ja rakkautta. Rotu on ihastuttava, niin lasten, kuin aikuistenkin kanssa, mutta sen ollessa muiden eläinten  kanssa tulisi omistajan noudattaa varovaisuutta. Toisiin koiriin se suhtautuu yleensä ystävällisesti, kunhan se ei tunne olevansa uhattuna. Kun bullterrieri suuttuu, on leikkisän hulluttelijan tilalla hetkessä täynnä tulta ja tappuraa oleva, itseään peräänantamattomasti puolustava taistelija. Tästä syystä bullterrieri pitää pennusta pitäen kasvattaa siten, että se elää sovussa kaikkien ympäristössään olevien kanssa. Kääpiöbullterrieri on hieman vaativampi luonteeltaan kuin bullterrieri sillä terrierimäinen sähäkkyys tiivistyy pienessä koossa.

Yleisimmät asiat terveydestä

Yleisimmät sairaudet bullterrierillä ovat sydän- ja munuaisvaivat, iho-ongelmat, kuurous ja patellaluksaatio. Kääpiöbullterriereillä lisäksi linssiluksaatio. Pentu kannattaa ostaa kasvattajalta, jossa molemmat pentueen vanhemmista on testattu Suomen Bullterrieriyhdistyksen suosittelemien terveystestien mukaan. 

Turkinhoito

Kääpiöbullterrierin turkki on lyhyt ja erittäin helppohoitoinen, eikä sitä tarvitse erityisesti hoitaa. Lyhyen, alusvillattoman turkin vuoksi koiraa voi joutua pukemaan talvella.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Kääpiöbullterrieri sopii lemmikiksi määrätietoiselle ja päättäväiselle ihmiselle, joka haluaa haastavan mutta erittäin ihmisrakkaan ja omalaatuisen koiran kumppanikseen. Kääpiöbullterrieri tarvitsee johdonmukaista koulutusta ja tapakasvatusta tullakseen yhteiskuntakelpoiseksi koiraksi.

Kääpiöbullterrieri on varsinkin nuorena aktiivinen ja energinen ja vaatii omistajaltaan aikaa ja sitoutumista koiran aktivoimiseksi, jotta epätoivotulta käyttäytymiseltä vältytään.

Muuta

Bullterrierit ovat jaettu kahteen rotumuunnokseen kokonsa perusteella ja niillä on yhteinen rotumääritelmä. Kääpiöbullterrierit ovat säkäkorkeudeltaan alle 35,5 cm ja bullterrierit ovat tätä kookkaampia.

Teksti ja kuvat: Suomen Bullterrieriyhdistys ry.

Koko

Seurallisuus

Liikunnallisuus

Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

Tällä hetkellä Kennelliiton pentulistalla ei ole tämän rodun pentueita. Ota yhteyttä rotuyhdistyksen pentuvälitykseen.