Image
nelikko.jpg

Staffordshirenbullterrieri

Luonne ja käyttäytyminen

Staffordshirenbullterrieriin, arkisesti staffiin, jos mihin pätee sanonta sisäisestä kauneudesta. Monen rotua tuntemattoman onkin varmasti vaikea uskoa, että tällaisessa karussa ja ärjyn näköisessä pikkukropassa asustaa mitä rakastettavin, hellyydenkipein ja iloisin olento. Staffi jakaa rajatonta ystävällisyyttään kaikille tasapuolisesti. 

Perhekoirana staffi on ihanteellinen: mitä enemmän ihmisiä sillä on ympärillään, sitä onnellisempi se on. Lasten kanssa staffi on omassa elementissään. Se osaa säädellä voimansa kulloisenkin leikkijän mukaan, eikä se taatusti väsähdä kesken leikkien. Staffilla on myös korkea kipukynnys, joka on tärkeä ominaisuus lasten kanssa touhuttaessa. Staffi ei väistä eikä näykkäise, vaikka perheen juniori retuuttaisi sitä liian kovakouraisesti, mutta staffi ei sovellu perheen pienimpien talutettavaksi suurten voimiensa ja vilkkautensa vuoksi. Staffi vaatii aikuisen ihmisen, joka hoitaa, ulkoiluttaa ja kouluttaa sitä.

Staffin sosiaalistaminen toisiin koiriin kannattaa tehdä jo pentuna, omistajasta riippuu suuresti se, miten koira käyttäytyy toisten koirien seurassa. Rodun menneisyys tulee kuitenkin aina pitää mielessä, eikä staffi ole koirapuistokoira. Yleensä sukukypsäksi tulon kynnyksellä staffit alkavat olla valikoivampia koirakavereidensa suhteen, eivätkä suhtaudu enää ystävällisesti kaikkia tapaamiaan koiria kohtaan.

Staffi tarvitsee runsaasti liikuntaa. Jos koira ei saa purkaa suunnatonta energiaansa ulkona, se joutuu tekemään sen sisätiloissa. Turha kai sanoakaan, että ellei staffilla ole tällöin riittävästi omia leluja ja puruluita, on kotiintulo usein pulssia nostattava operaatio. Vilkas ja nopeatoiminen staffi kannattaa kouluttaa huolellisesti. Staffi jaksaa yleensä keskittyä koulutukseen melko hyvin, jos ohjaaja ei vaadi liikoja ja palkkio on mieleinen.

Yleisimmät asiat terveydestä

Staffordshirenbullterrierit ovat verraten terveitä. Ihosairauksia, allergioita ja liikuntaelinsairauksia esiintyy jonkin verran. Nuoruusiän demodikoosi parantuu parhaiten itsellään. Staffien keski-ikä on suhteellisen korkea n. 13 vuotta ja jos se ei kuole vanhuuttaan, syynä on usein syöpä.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Staffi on perusperhekoira iloisille, aktiivisille, paljon ulkoileville ihmisille, joille kodin siisteys ei ole maailman tärkein asia. Pienen kokonsa puolesta staffi sopeutuu pieneenkin kerrostaloyksiöön, eikä se hiljaisena koirana valvota haukunnallaan naapureita. Lyhytturkkinen staffi ei sovi piha- eikä kennelkoiraksi. Vahtikoiran staffista saa vain opettamalla. Silloinkin se voi olla vaikeaa, sillä avoimena ja ystävällisenä koirana staffi tutustuu mielellään uusiin ihmisiin – vaikka keskellä yötä. Staffin paras puolustus onkin sen ulkonäkö.

Teksti ja kuvat: Staffordshirenbullterrieriyhdistys ry.

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus