Image
img_6033.jpg

Löwchen

Käyttötarkoitus

Löwchen eli pieni leijonakoira on ennen kaikkea viisas ja puuhakas seurakoira. Löwchenit ovat usein hyvin näyttäviä näyttelykoiria, mutta niiden kanssa voi harrastaa myös esimerkiksi agilitya, rally-tokoa ja ulkoilua.

Luonne ja käyttäytyminen

Löwchen on harkitseva, hyväluonteinen, uskollinen ja miellyttävä seurakoira. Löwchen on syvästi omiin ihmisiin kiintyvä, leikkisä, älykäs ja rohkea seurakoira. Rodun ei tule olla liian terävä eikä tappelunhaluinen. Rotu on parhaimmillaan tyyni ja luotettava koira. Rodun luonne on säilynyt hyvin vuosisatojen kuluessa Länsimaissa melko alkuperäisen kaltaisena neuvokkaana Välimeren saarien maatiaiskoirana. Pienillä leijonakoirilla on myös luja oma tahto ja omistajilta vaaditaan myös tarvittaessa jämäkkyyttä. 

Yleisimmät asiat terveydestä

Löwchen on hyvin perusterve ja yleensä melko pitkäikäinen rotu. Rodun kanta on kuitenkin hyvin pieni ja esimerkiksi lisääntymisessä on haasteita. Rodun yksilöiden sairaudet ovat yleensä hyvin lieviä tai keskivaikeita terveydellisiä ongelmia. Ne voivat vaatia joskus asianmukaista hoitoa, mutta eivät yleensä uhkaa koiran elämää.

Turkinhoito

Löwcheniä suojaa melko runsas silkkinen karvapeite, joka perinteisesti ajetaan takapäästä paljaaksi. Häntään ja kintereisiin jätetään plyymit. Koiran tulee muistuttaa pientä leijonaa, joka menneinä vuosituhansina ja satoina symboloi voimaa ja rohkeutta.

Löwchenin turkki vaatii melko paljon hoitoa. Säännöllinen muutaman viikon välein tapahtuva pesu ja välissä tapahtuva kampaus tai harjaus riittää. Lisäksi paljaat osat ajetaan trimmauskoneella paljaaksi noin 1 mm. terällä. Näyttelyitä varten ajelu tapahtuu noin 5 päivää ennen näyttelyä. Turkin hoidon yhteydessä turkki kammataan juuria myöden auki perusteellisesti, jotta takkuja ei muodostu. Pentuturkin vaihdon aikaan noin vuoden iässä turkki on vaativampi, ja sitä joutuu pesemään ja kampaamaan useammin takkujen välttämiseksi. Aikuisen turkki on yleensä helpompi hoitaa, kuin mitä kuvitellaan. Monia lemmikkejä pidetään myös lyhyessä turkissa ja silloin koira ajetaan lyhyeksi. Koira pysyy silloin helppohoitoisena ja pentumaisen näköisenä vuoden ympäri. Lyhyeksi ajelluille koirille voi tehdä myös suloisia trimmauksia. Näyttelyissä turkin pitää tietysti olla leijonaleikkauksessa.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Löwchen sopii ihmiselle, joka haluaa persoonallisen ja uskollisen seuralaisen. Kokonsa ja luonteensa puolesta löwchen sopii sekä maaseudulle että kaupunkiin. Rotu on pienestä koostaan huolimatta hyvin kestävä ja vahva. Se ei ole lainkaan perinteinen kääpiökoira, vaikka pienehkö onkin. Pienen leijonakoiran kanssa on helppo matkustaa, koska se on niin pieni ja yleensä vahvahermoinen matkaaja.

Muuta

Ulkomuodoltaan löwchen on sopusuhtainen ja tasapainoinen pieni koira. Koiran korkeus on noin 29-33 cm ja paino on noin 6-8 kg. Runko on täyteläinen, tiivis ja voimakas. Luusto on keskivahvaa ja rintakehä ovaali. Rotu ei koskaan saa olla raskas tai kömpelö eikä toisaalta hintelä.

Pää on ilmeikäs ja kallo vahva. Silmät ovat eloisat ja uskolliset. Kuono on lyhyehkö, mutta ei koskaan lyhyt tai tylppä. Rodulla ei esiinny hengitysvaikeuksia. Korvat ovat riippuvat. Häntä on keskipitkä ja liikkeessä kannetaan avoimella kaarella selän päällä.

Liikkuminen on löwchenille helppoa. Koira on tasapainoisesti rakentunut edestä ja takaa. Rakenteellisesti koirassa ei pidä olla mitään liian paljon, eikä mitään liian vähän. Rodussa kaikki värit ja värimuunnokset sekä erilaiset pigmentit ovat sallittuja aivan valkoisista mustiin ja kaikkeen siltä väliltä.

Teksti: Suomen löwchen ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus