Image
lkss_1.jpg

Lyhytkarvainen saksanseisoja

Käyttötarkoitus

Lyhytkarvainen saksanseisoja on riistaintoinen, kestävä, hyvällä vainulla varustettu, yhteistyöhaluinen, monipuoliseen metsästykseen soveltuva seisova lintukoira. Se pystyy hakemaan riistaa hyvin avoimessa ja peitteisessä maastossa sekä noutamaan ja jäljittämään pudotetun riistan maalta ja vedestä.

Lyhytkarvaista saksanseisojaa käytetään edelleen pääasiassa kanalintujen metsästyksessä seisovana lintukoirana. Vahvojen nouto-ominaisuuksien ja koulutettavuuden vuoksi lyhytkarvainen saksanseisoja on korvaamaton apu myös vesilinnustuksessa ja kyyhkyjahdissa. Pienpetokannan harvennus sekä jäljestys kuuluvat monen lyhytkarvaisen saksanseisojan tehtäviin. Käyttökoirana lyhytkarvaisen saksanseisojan omistajalle terve rakenne on ensiluokkaisen tärkeää, koska se lisää koiran kestävyyttä metsästyksessä.

Kooltaan lyhytkarvainen saksanseisoja on keskimäärin noin 60 – 65 cm korkea.

Luonne ja käyttäytyminen

Lyhytkarvainen saksanseisoja on rotumääritelmän mukaan luonteeltaan ja käytökseltään vahva, tasapainoinen, luotettava ja hillitty, eikä se saa olla hermostunut, arka tai aggressiivinen.

Koska lyhytkarvainen saksanseisoja on monipuolinen metsästyskoira, jota käytetään linnustuksen ohessa myös pienpetojen metsästykseen, tulee sen olla peloton ja itsevarma sekä rauhallinen ja luottavainen kaikissa tilanteissa.

Kotioloissa lyhytkarvainen saksanseisoja on helppo ja lapsiystävällinen perhekoira. Matkoilla ja metsästysmatkoilla koirat sopeutuvat hyvin erilaisiin olosuhteisiin. Lyhytkarvainen saksanseisoja ei ole haukkuherkkä. Myös toisilleen vieraat koirat – jopa urokset keskenään – pystyvät yleensä ongelmitta olemaan ja majoittumaan samoissa tiloissa.

Yleisimmät asiat terveydestä

Aktiivinen metsästyskäyttö edellyttää lyhytkarvaiselta saksanseisojalta hyvää fyysistä terveyttä sekä hermorakennetta ja luonnetta. Siten rodun pysyessä metsästyskoirana, myöskään terveydestä ei voida tinkiä. Rodussa esiintyy jonkin verran lonkkavikaa, epilepsiaa, olkanivelen osteokondroosia, sydänsairauksia, allergiaa ja atopiaa, mutta ei poikkeavassa määrin muihin rotuihin verrattuna. Pääosin koirapopulaatio on tervettä.

Turkinhoito

Lyhytkarvaisen saksanseisojan turkki ei tarvitse erityistä hoitoa. Likaantuessa se pestään.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Lyhytkarvainen saksanseisoja sopii aktiiviselle, monipuolisesti metsästävälle harrastajalle. Rotua harkittaessa tulee huomioida, että se vaatii koulutusta toimiakseen optimaalisesti tehtävässään metsästäjän apuna.

Muuta

Lyhytkarvainen saksanseisoja on metsästyskoirarotu, jota ei suositella harrastus- tai seurakoiraksi.

Teksti ja kuvat: Saksanseisojakerho

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus