Image
nro_1_inari_ja_likka.jpg

Karkeakarvainen saksanseisoja

3 pentua

Käyttötarkoitus

Karkeakarvainen saksanseisoja on Saksassa 1900 luvun alun tienoilla kehitetty rotu. Se on sekoitus monista saksalaisista kanakoiraroduista. Alkuperäisenä jalostustavoitteena oli saada aikaan metsästysominaisuuksiltaan monipuolinen, karkean karvapeitteen omaava koira.

Karkeakarvaisella saksanseisojalla tulee olla kaikki ne ominaisuudet, joita vaaditaan työskentelyyn niin aukeassa maastossa, metsässä kuin vedessäkin ennen ja jälkeen laukauksen. Käytetään seisovana lintukoirana, noutajana ja riistanhoitajan työkaluna pienpetoja poistettaessa.

Luonne ja käyttäytyminen

Vakaa, hillitty, tasapainoinen, riistaa ja laukausta pelkäämätön; ei arka eikä aggressiivinen. Kotikoirana tasapainoisesta luonteesta johtuen karkeakarvainen saksanseisoja on lempeä perhekoira. Se tulee hyvin toimeen lapsien kanssa. Koska rodulla ei tule olla vahtimistaipumuksia, se on ystävällinen vieraidenkin ihmisten kanssa. Riistatilanteissa, myös pienpetojen kanssa, sen tulee olla peloton ja varma, mutta tilanteen jälkeen sen tulee olla rauhallinen. Myös perättäiset riistatilanteet sen tulee pystyä käsittelemään rauhallisesti.

Yleisimmät asiat terveydestä

Karkeakarvainen saksanseisoja on terve rotu, mutta sairauksia tietenkin ilmenee. Tavallisimpiin sairauksiin kuuluu perinnöllinen lonkkaniveldysplasia eli lonkan kehityshäiriö, jota ehkäistään jalostuksessa Kennelliiton PEVISA-ohjelmalla. PEVISA:n mukaan jalostukseen käytetään vain tervelonkkaisia koiria, joiden lonkat ovat A tai B. Vuosittain tulee ilmi yksittäisiä olkanivelen OCD-kasvuhäiriöitä ja joitakin tapauksia selän spondyloosia.

Turkinhoito

Osa rodun koirista on pidempi-/pehmeämpikarvaisia, ja niiden turkkia joudutaan nyppimään käsin.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Monipuoliselle metsästäjälle, jonka pääpaino on pienriistassa. Sopii erinomaisesti perhekoiraksi.

Teksti: Saksanseisojakerho

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

karkeakarvainen saksanseisoja

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
IRVILEUVAN PAJANDER TONI SINETTÄ 1 uros, 2 naarasta 20.05.2024 08.07.2024 1200 €
Yhteensä: 1 pentue 3 pentua