Image
8_img_6007.jpg

Pienimünsterinseisoja

Käyttötarkoitus:

Pienimünsterinseisoja on metsästäjän monitoimikoira, jonka pääasiallinen käyttötarkoitus Suomessa on kana- ja vesilintujen metsästys. Ensisijaisesti se on seisova lintukoira, joka etsii ja paikantaa riistan, seisoo, ajaa käskystä seisonnan kohteen liikkeelle, pysähtyy ampumisen ajaksi ja luvan saatuaan noutaa saaliin talteen. Se on mainio apu sorsastuksessa ja opetettavissa myös jäljestäjäksi hyvin pienellä vaivalla. Pienpetojahdissa pienimünsterinseisoja toimii pysäyttävänä koirana, mutta osa käy otukseen arkailematta kiinni.

Luonne ja käyttäytyminen:

Erittäin vilkas ja ystävällinen.

Pienimünsterinseisoja on nuorena erittäin vilkas, vanhempana vain vilkas. Se on innostunut, sosiaalinen, valpas, oppivainen ja kotioloissa rauhallinen.

Vilkkaudestaan huolimatta pienimünsterinseisoja oppii erittäin helposti, mutta kouluttaminen vaatii ehdotonta johdonmukaisuutta ja on alettava varhain.

Sillä on taipumus antaa varoitushaukku ovikellon soidessa ja toisinaan vartiointiakin esiintyy.

Yleisimmät asiat terveydestä:

Pienimünsterinseisoja on perusterve käyttökoira.  Lonkkaniveldysplasiaa vastustetaan PEVISA-ohjelman avulla, ja sitä esiintyy vain noin 10 %:lla rodun edustajista. Muita sairauksia ilmenee satunnaisesti.

Turkinhoito:

Turkinhoito on helppoa, harjaus ja tassukarvojen siistiminen tarvittaessa riittää.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii:

Aktiiviselle, seisojametsästystä harrastavalle henkilölle.

Muuta:

Pienimünsterinseisoja on mukava kotioloissa, mutta riistavietti on niin vahva, että sen pitää päästä toteuttamaan alkuperäistä käyttötarkoitustaan metsästystä.

Rotu soveltuu myös muihin koiran ja ohjaajan yhteistyökykyä sekä aktiivisuutta edellyttäviin harrastusmuotoihin metsästysaikojen ulkopuolisena toimintana.

Rodun rotujärjestö on Saksanseisojakerho ry ja rotua harrastava yhdistys on Suomen Münsterikerho ry.

Teksti: Saksanseisojakerho ry ja Suomen Münsterikerho ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus