Image
mikko_kapanen_muok_3.jpg

Sloughi

Käyttötarkoitus:

Sloughi on ikivanha vinttikoirarotu, jota on arvostettu Pohjois-Afrikassa (Marokko, Algeria, Tunisia ja Libya) sen erinomaisten metsästysominaisuuksien, nopeuden, ketteryyden ja sitkeyden takia ja jonka avulla berberit ovat perinteisesti metsästäneet jäniksiä, kettuja, shakaaleja ja gaselleja. Sloughit ovat myös vahtineet omistajansa omaisuutta, karjaa ja kotieläimiä. 

Juoksukilpailut (rata- ja maastokokeet) ovat sloughille sen alkuperää parhaiten vastaava harrastus ja ne toimivat hyvänä korvikkeena meillä kiellettyyn metsästykseen. Tällä hetkellä sloughi on edelleen rotu joka ei ole eriytynyt ns. näyttely- ja juoksulinjoihin. Näyttelyvalio voi menestyä hyvin myös juoksukilpailuissa, sekä toisinpäin.

Luonne ja käyttäytyminen:

Kotioloissa sloughi on rauhallinen, lämmöstä nauttiva ja mukavuudenhaluinen. Sillä on verrattaen voimakas vahtimisvietti ja se on varautunut tuntemattomia ihmisiä kohtaan. Tutut ihmiset otetaan suurella jalomielisyydellä vastaan. Rotu on erittäin kiintynyt perheeseensä ja se on äärimmäisen lojaali sekä omistautunut omistajalleen. Perheestä sloughi ottaa usein yhden ihmisen, johon se kiintyy hyvin vahvasti. Sloughi on hyvin itsenäinen ja sillä ei ole voimakasta omistajan miellyttämisen halua. Sloughi ei pidä yksinolosta ja nauttii omasta laumasta.

Turkinhoito:

Sloughin karva on tiivis, lyhyt ja hajuton. Sloughin turkinhoito on äärimmäisen helppoa: turkkia ei tarvitse hoitaa, mutta se nauttii pehmeällä ja tiheällä harjalla harjaamisesta. Riittää, että sloughia pesee vain tarvittaessa. Sloughi kestää hyvin kuumuutta ja auringon paistetta, mutta se ei pidä sateesta. Koska sloughilla ei ole pohjavillaa, eikä suojaavaa rasvakerrosta, se tarvitsee kylmällä ja tuulisella ilmalla suojakseen takin. 

Yleistä terveydestä :

Sloughi on verrattaen terve rotu. Slougheissa on esiintynyt PRA-silmäsairautta, mutta se on saatu Suomessa hyvin kitkettyä pois jalostusvalintojen ja terveystarkastusten myötä.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii:

Sloughi ei kestä kovakouraista ja tylyä kohtelua, vaan se tarvitsee määrätietoisen, rakastavan ja oikeudenmukaisen omistajan. Sloughille eivät riitä pelkät hihnalenkit, vaan kuten kaikki vinttikoirat, se rakastaa juosta ja sen pitää päästä säännöllisesti liikkumaan. Vapaana ulkoiluttaminen voi olla haasteellista metsästysviettiselle koiralle, sillä se lähtee heti riistan havaittuaan juoksemaan sen perään. Pentuina ja nuorina sloughit ovat täynnä energiaa, mutta rauhoittuvat aikuistuttuaan, noin 2-4 vuoden iässä. Sloughi ei sovellu Suomen olosuhteissa ulos tarhakoiraksi.

Muuta :

Sloughi on hienostunut ja elegantti. Rakenteeltaan sloughi on neliömäinen, jonka pituus on hivenen korkeutta lyhyempi. Sloughin turkin väri vaihtelee vaalean ruskean (sand) eri sävyissä myös taittuen punertavaan (red sand). Sen turkissa voi olla raidoituskuvio (brindle), musta mantteli (black mantle), sekä tummat karvankärjet (overlay) ja kuonossa sloughilla voi olla tumma naamio eli maski (mask). Ruskeiden silmien ilme on ystävällinen ja surumielinen.

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus