Käyttötarkoitus

Metsästysolosuhteet Venäjällä asettivat omat vaatimuksensa metsästyskoirille.  Ensimmäinen cockerspanieli tuotiin Venäjälle 1800-luvun lopulla. Pietariin ja Moskovaan tuotiin pian lisää cockerspanieleita sekä muita spanielirotuja. Vaikka joitakin näistä spanieleista käytettiin metsästykseen, oli näille pienille ja tanakoille koirille vain vähän käyttöä Venäjällä lintumetsästyksessä.

Päämäärätietoisen kasvatustyön tuloksena kehitettiin rotu, jota nykyään kutsutaan venäjänspanieliksi. Venäjänspanieli eroaa muista spanieleista voimakasrakenteisempana ja kestävämpänä metsästyskoirana. 1951 vahvistettiin venäjänspanielin ensimmäiset rotumääritelmät, jotka vastasivat neuvostoliittolaisten metsästäjien vaatimuksiin ja toiveisiin. Samana vuonna valittiin rodusta ne yksilöt, jotka parhaiten täyttivät sekä ulkoiset että metsästykseen liittyvät vaatimukset, ja näin aloitettiin rodun suunnitelmallinen jalostus.

Vuonna 1966 otettiin käyttöön venäjänspanielin uudistettu rotumääritelmä. Vuoden 1972 jälkeen venäjänspanieleita ei ole risteytetty muiden spanielirotujen kanssa.  Yksilöiden ja parien valinnat on tehty näyttely- ja kenttäkoetuloksiin perustuen, huomioiden koiran sekä positiiviset ja negatiiviset ominaisuudet. Jalostuksessa on keskitytty koiriin, joilla on todistetusti hyvät metsästyskoiran ominaisuudet. Näin rodusta on tullut täydellinen metsästykseen. Venäjänspanieli on tullut tunnetuksi metsästyskoirana ja siihen rotua pääasiassa käytetään Venäjällä, Baltiassa ja nyt myös Suomessa. Venäjänspanieleita käytetään myös ylösajavana ja noutavana lintukoirana sekä myös muun riistan metsästyksessä kuten erilaiset sorkkaeläimet (esim. villisika, kauris jne.), vesieläimet kuten esimerkiksi majava sekä esimerkiksi haavoittuneen karhun jäljestämiseen

Tuloksena rodunjalostustyöstä venäjänspanieleista on saatu erinomainen metsästyskoira, kaunis näyttelykoira, toimiva työkoira ja mitä ihanin koko perheen koira.

Laajempi ja tarkempi info: www.venajanspanielit.fi

Luonne ja käyttäytyminen

Venäjänspanieli on elämäniloinen, aktiivinen ja aina valmis leikkimään (koko elämänsä ajan) vastaten mihin tahansa huomion osoitukseen iloisella hännän heilutuksella, sellaisella innolla että koko vartalo elää mukana. Venäjänspanieli olisi hyvä saada pitkiä päivittäisiä kävelyretkiä tai sen voi ottaa mukaan lenkille, eli aktiivista elämää siitä venäjänspanieli nauttii. Kouluttamaton ja liian vähän liikuntaa saava venäjänspanieli voi olla hyperaktiivinen. Vieraisiin ihmisiin venäjänspanieli saattaa suhtautua varautuen, voisi hyvin sanoa, että on hitaasti lämpenevä rotu.

Venäjänspanieli tulee erittäin hyvin toimeen muiden koirien kanssa, oli sitten kyse isoista tai pienistä koirista, haluaa saada uusia kavereita, jos toinen osapuoli antaa siihen mahdollisuuden.

Venäjänspanieli on ensisijaisesti metsästyskoira ja sillä on synnynnäinen saalistusvietti, se on päättäväinen sekä urheilullinen ja rodulla on erittäin hyvä haju- ja näköaisti. Mikäli kotona on pieniä eläimiä (kaneja, lintuja ym) niin kannattaa jo pienenä opettaa, että nämä ovat osaa perhettä, tietysti järkeä noudattaen.

Yleisimmät asiat terveydestä

Mitään tuloksia Suomessa ei ole vielä saatavilla, kun rotu on niin uusi. Sen suosio Venäjällä ja muissa maissa missä rotua esiintyy on tietysti sen monipuolisuus harrastus puolella, mutta suuri syy on myös että rotua ei ole jalostuksella pilattu. Venäjänspanieleilla ei ole iho-ongelmia, ei silmäsairauksia eikä myöskään korvasairauksia. Suomen Kennelliitto on määrännyt venäjänspanieleille saman PEVISA-ohjelman kuin cockerspanieleille eli silmätarkastus ja lonkkakuvaus.

Turkinhoito

Turkki ei juuri hoitoa tarvitse. Pesu on tietysti aina silloin tällöin paikallaan. Korvakarvat kun saattavat olla pitkät ja tuuheat niin niitä on hyvä kammalla ja harjalla käydä läpi pari kertaa kuukaudessa. Korvan alaosa, josta se on päässä kiinni, niin siellä on yleensä pehmeätä karvaa, joka saattaa huopaantua. Mitäs sen mukavampaa, kun että koira makaa kotona sylissä ja kampaat korvat läpi, koira nauttii saamastaan huomiosta, kun sen jo pienenä siihen opettaa.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Venäjänspanieli tarvitsee vakaan, rauhallisen, itsevarman ja johdonmukaisen kouluttajan /omistajan, tämä saadakseen venäjänspanielin parhaat ominaisuudet esiin koulutuksessa. Venäjänspanielin ruokahalua tekee sen helposti koulutettavaksi ja se vastaa myös hyvin kehuihin ja palkitsemiseen. Venäjänspanieli sopii ihmiselle, joka nauttii luonnossa liikkumisesta sekä ihmiselle, joka haluaa harrastaa koiran kanssa. Venäjänspanieli sopii myös ihmisille, jotka haluavat kotikoiran mutta nauttivat myös ulkoilusta eri muodoissa, jossa koirakaveri voi olla mukana.

 Muuta

Venäjänspanieli on pitkäkarvainen keskikokoinen rotu. Venäjänspanielin runko on pidempi muin muilla samankokoisilla spanieleilla, karvapeite on pääasiassa lyhyt ja tiivis. Rotu ei pienestä koostaan huolimatta ole hintelä. Sen lyhyt, tiivis ja silkkinen karvapeite on korvissa ja raajoissa pitkää. Venäjänspanieleilla on useita hyväksyttyjä värejä: yksivärinen, kirjava, täplikäs, musta ruskein merkein sekä erilaiset yhdistelmät. Venäjänspanielin runko on samankaltainen kuin metsästykseen käytettävällä metsästyslinjaisella cockerspanielilla erotuksena kuitenkin venäjänspanielilla on pidemmät korvat. Pään muoto ja silmät ovat myös erilaiset kuin cockerspanielilla. Sukupuolesta riippumatta koira painaa 9,1-16 kg ja on 38-45,1 cm korkea.

Teksti ja kuvat: Suomen venäjänspanieli kerho ry

Koko

Seurallisuus

Liikunnallisuus

Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

Tällä hetkellä Kennelliiton pentulistalla ei ole tämän rodun pentueita. Ota yhteyttä rotuyhdistyksen pentuvälitykseen.