Image
27--Elokuu_20_2014_ja_lappeenrannan_kuvia_129--main.JPG

Venäläis-eurooppalainen laika

6 pentua

Käyttötarkoitus

Venäläis-eurooppalainen laika on pienin laika roduistamme. Se on ainoastaan metsästyskoira, joka on kotoisin taigavyöhykkeeltä Koillis-Euroopasta.  Omana rotunaan Ve-laikaa alettiin jalostaa toisen maailmansodan jälkeen sen hetkisen Neuvostoliiton alueella, jalostuksen painottuessa Moskovan ympäristöön. Venäläiset metsästäjät, jotka elivät lähellä isoja kaupunkeja erityisesti Moskovassa ja Pietarissa olivat hyvin tietoisia alkuperäisten laikojen erinomaisista metsästysominaisuuksista Pohjois-Euroopassa. He ostivat muutamia koiria ja jalostivat niitä systemaattisesti lähemmäs alkuperäistä rotua. Ulkonäössä on hyvin samanlaisia piirteitä muiden syntyperältään Euroopan puoleisen Venäjän koirien kanssa. Venäläis-eurooppalainen laika on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa erittäin hyvin, niin ulkomuoto- kuin käyttöominaisuutensakin.

Rotumääritelmän mukaan venäläis-eurooppalainen laika on keskikokoinen metsästyskoira; voimakasrakenteinen, lihaksikas ja vahvan luuston omaava. Uroksen säkäkorkeus on 52–58 cm ja nartuilla 48–54 cm. Venäläis-eurooppalainen laika on rotuna terve, ja sillä on harvoin perinnöllisiä sairauksia.

Turkin väri on musta, peittäen valkoinen, valkoinen väri vaihtelee erikokoisina alueina kokonaan mustasta kokonaan valkoiseen. Mustavalkoisen värin lisäksi turkeissa esiintyy myös harmaata ja harmaan kirjavaa.

Venäläis-eurooppalainen laika on kaiken riistan koira. Se on innostunut metsästäjä monenlaiselle pienelle ja suurelle riistalle. Koiralla voi metsästää suurimman osan vuodesta; kausi aloitetaan sorsastuksella, jatketaan kanalintujahdilla, jonka jälkeen on hirvenmetsästyksen vuoro ja lopuksi kausi huipentuu näädän pyyntiin. Koira soveltuu myös erinomaisesti karhun ja villisian pyyntiin, rohkeutta koiralla riittää. Se on aggressiivinen petoeläimille ja koiran metsästysasenne on hyvin tarkka. Käyttää metsästäessään kaikkia aistejaan tehokkaasti hyödyntäen. Sen vahvuuksia metsästyksessä ovat koko, ketteryys, jalkavuus ja ohjattavuus isännän toiveiden mukaan.

Luonne ja käyttäytyminen

Venäläis-eurooppalainen laika on rakastava ja vahvasti omistajaansa ja perheeseensä kiintyvä koira. Koira on luonteeltaan tasapainoinen ja asenne ihmisiä kohtaan on ystävällinen. Sopii hyvin luonteensa vuoksi myös seuruemetsästykseen. Se on arvonsa tunteva ja vahvan itsetunnon omaava, ei tavallisesti aloita tappelua, mutta puolustautuu välittömästi joutuessaan hyökkäyksen kohteeksi.Se on erittäin hyvä lemmikki ja sietää poikkeuksellisen hyvin lapsia. Se on erinomainen vahtikoira ilman vaarallista häijyyttä tuntemattomia ihmisiä kohtaan. Se antaa aina hälytysmerkin muista koirista tai eläimistä. Koira ei sovi kaupunkiin, koska se tarvitsee vapautta ja vapaata vuorovaikutusta ympäristönsä kanssa ja paljon liikuntaa pysyäkseen terveenä sekä fyysisesti että henkisesti. Läpi historian ve-laika on ollut maalla asuvien ja metsästäjien koira, siksi se onkin helposti oppinut jättämään kesytetyt eläimet rauhaan.

Yleisimmät asiat terveydestä

Venäläis-eurooppalainen laika on varsin terve rotu.

Turkinhoito

Turkki ei vaadi erityisempää hoitoa.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Rotu sopii aktiiviselle metsästäjälle.

Teksti ja kuvat: Suomen Laikajärjestö

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

venäläis-eurooppalainen laika

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
EI KENNELNIMEÄ LAUKKANEN JUHA-PEKKA MYLLYKOSKI 4 urosta, 2 naarasta 30.05.2024 25.07.2024 850 €
Yhteensä: 1 pentue 6 pentua