Image
8444963681_9b23b73a4f_o.jpg

Bordercollie

3 pentua

Käyttötarkoitus

Bordercollieita on esiintynyt jo vuosisatoja Englannin ja Skotlannin rajamailla, missä ne ovat toimineet paimenkoirina. Kyseessä on yksi maailman vanhimmista alkuperäisistä koiraroduista ja se on kantana kaikille muille collie-sukuisille roduille.

Bordercollien pääasiallisin tehtävä maailmanlaajuisesti on yhä edelleen paimennus. Se toimii erinomaisena paimenena niin lampaille, lehmille kuin siipikarjallekin. Nykyisin bordercollie on erinomaisten käyttö- ja koulutettavuusominaisuuksiensa, sekä miellyttävän ulkonäkönsä vuoksi noussut suosituksi roduksi myös eri koiraurheilulajeissa.

Tämä on johtanut siihen, että useimmissa maissa lammaspaimentyössä käytettävät koirat ja harrastuskoirat ovat eri linjoista. Ympäri maailmaa toistuu bordercollieiden osalta karkea jako paimentaviin työkoiriin ja harrastus-/näyttelykoiriin.

Luonne ja käyttäytyminen

Bordercollie on luonteeltaan innokas, valpas, vastaanottavainen ja älykäs, bordercollien ei kuulu olla hermostunut eikä aggressiivinen. Bordercolliella on huomattavan nopea oppimis- ja reaktiokyky, se on energinen ja palvelualtis, väsymätön ja sopeutuvainen paimenkoira, jonka työkyky on aivan omaa luokkaansa. Energisenä koirana se suorastaan vaatii päivittäin niin liikuntaa kuin aivotoimintaakin.

Se saattaa innostuessaan haukkua riehakkaasti, mutta ei yleensä hauku turhaan. Bordercollien luonteeseen paimenkoirana kuuluu myös tietty pehmeys ja herkkyys, joten koulutettaessa kovia otteita ei tarvita. Sen sijaan tarvitaan roppakaupalla mielikuvitusta, kärsivällisyyttä ja huumorintajua.

Yleisimmät asiat terveydestä

Bordercollie on keskimäärin melko terve rotu. Bordercollieille on hyväksytty rotukohtainen PEVISA-ohjelma (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma), jonka mukaan rekisteröitävien bordercolliepentujen vanhemmilla tulee olla tutkittu lonkat (raja-arvo C), kyynärnivelet (ei raja-arvoa) ja silmät (peilaus ei saa olla yli 24 kk vanha). Vakavat lonkka-, kyynär- ja silmäsairaustapaukset ovat pysyneet rodussa hajatapauksina. Merkittävimmät sairausuhat ovat osteokondroosi eli OCD, epilepsia ja silmäsairaudet. Bordercolliet ovat suhteellisen pitkäikäisiä ja ne elävät useimmiten 12-14 vuotiaiksi.

Turkinhoito

Bordercollieissa esiintyy kahta karvamuunnosta: sileäkarvainen ja kohtalaisen pitkäkarvainen. Valtaosalle koirista riittää, että karva harjataan silloin tällöin ja koira pestään tarvittaessa.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii?

Bordercollien omistajaksi sopii aktiivinen, kärsivällinen ja ulkoilusta pitävä ihminen. Bordercolliet ovat parhaimmillaan lenkkikaverina ja harrastuskoirana tokossa, agilityssa, pk-lajeissa tai paimennuksessa. Rotu soveltuukin erinomaisesti harrastus-/työkoiraksi mikä on helposti ymmärrettävissä, kun ajattelee rodun käyttöhistoriaa. Vahtikoiraksi ne eivät sovi. Näitä koiria ei voi myöskään pitää jatkuvasti tarhassa yksin tai edes muiden koirien kanssa. Bordercollie ei viihdy koiratarhassa tai pihan perällä narun päähän sidottuna, ilman virikkeitä, ilman töitä. Vaikka turkki onkin säänkestävä, ei koiran oikea paikka ole yksin ulkona talvipakkasilla.

Teksti: Suomen Bordercolliet ja Australiankelpiet ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

bordercollie

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
RANTAKORVEN KOIVULUOMA JOHANNA NIEMISJÄRVI 1 uros 24.05.2024 12.07.2024 1300 €
AMAZEME HALMIALA MARJO LAUKAA 1 uros, 1 naaras 13.07.2024 31.08.2024 1500 €
Yhteensä: 2 pentuetta 3 pentua