Image
614374_475262259158632_696204141_o1.jpg

Australiankelpie

Käyttötarkoitus

Australiankelpie on australialainen paimenkoirarotu. Hyvien työominaisuuksien ansiosta australiankelpie on edelleen erittäin arvostettu työkoira maatiloilla. Nykyisin australiankelpie on erinomaisten koulutettavuusominaisuuksiensa vuoksi noussut suosituksi roduksi myös eri koiraurheilulajeissa.

Rodun kotimaassa kelpiestä on nykyisin muodostunut kaksi täysin erillistä linjaa: paimentavat työkoirat (working kelpies) sekä näyttelylinjaiset (show kelpies) koirat. Show kelpiet ovat alun perin lähtöisin samoista linjoista working kelpieiden kanssa, mutta jo 1900-luvun alusta show kelpien jalostusta on ohjannut enemmänkin ulkonäkö kuin työominaisuudet.

Luonne ja käyttäytyminen

Australiankelpie on hyvin tarkkaavainen, innokas, toimelias, älykäs, sopeutuvainen, uskollinen, kestävä ja väsymättömän tarmokas paimenkoira. Se rakastaa toimintaa, on innokas oppimaan ja kykenee myös itsenäiseen työskentelyyn.

Australiankelpiet sopivat hyvin normaaliin aktiiviseen perhe-elämään.  Kun koira on saanut toiminnantarpeensa tyydytettyä, se on helppo ja sopeutuvainen koira kotioloissa.

Turkinhoito

Australiankelpien turkinhoito on varsin helppoa. Käytännössä kelpielle riittää turkin harjaus karvanlähtöaikaan ja pesu tarvittaessa eli silloin kun koira on likainen.

Yleisimmät asiat terveydestä

Australiankelpie on keskimäärin melko terve rotu. Australiankelpieille on hyväksytty Kennelliiton PEVISA (1.1.2016-31.12.2020), jonka mukaan rekisteröitävinen australiankelpiepentujen vanhemmilla tulee olla tutkittu lonkat (raja-arvo C, C-lonkka vain A-lonkan kanssa) ja silmät (peilaus ei saa olla yli 24kk vanha) sekä synnynnäisistä selkämuutoksista annettu lausunto (LTV). 

Myös harrastajat ovat yleensä kiinnostuneita koiriensa terveydestä, joten australiankelpieitä onkin terveystutkittu ahkerasti. Kelpiet ovat suhteellisen pitkäikäisiä ja elävät useimmiten 12–14-vuotiaiksi.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii?

Australiankelpien omistajaksi sopii aktiivinen, huumorintajuinen, kärsivällinen ja ulkoilusta pitävä ihminen. Kelpiet ovat parhaimmillaan lenkkikaverina tai harrastuskoirana tokossa, agilityssa, pk-lajeissa tai paimennuksessa. Rotu soveltuukin erinomaisesti harrastuskoiraksi mikä on helposti ymmärrettävissä, kun ajattelee rodun käyttöhistoriaa. Vahtikoiraksi tai pelkästään lasten leikkikoiraksi ne eivät sovi. Lasten kanssa koira kyllä viihtyy, mutta perheen aikuisilla tulee ehdottomasti olla päävastuu koiran hoidossa. Näitä koiria ei voi myöskään pitää jatkuvasti tarhassa yksin tai edes muiden koirien kanssa. Australiankelpie ei viihdy koiratarhassa tai pihan perällä narun päähän sidottuna, ilman virikkeitä, ilman töitä. Australiankelpiellä on lyhyt turkki eikä koira tarkene yksin ulkona talvipakkasilla.

Teksti: Suomen Bordercolliet & Australiankelpiet ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus