Image
riva_ja_asti2.jpg

Australianpaimenkoira

9 pentua

Käyttötarkoitus

Australianpaimenkoiran alkuperäinen käyttötarkoitus on paimennus (lammas-, nauta- ja siipikarja). Nykyään australianpaimenkoiria käytetään paitsi paimentamiseen, myös palveluskoirana eri pk-lajeissa, pelastuskoirana, opaskoirana, agilityssä, vesipelastuksessa, tottelevaisuuskokeissa sekä näyttelyissä. Rotu soveltuu myös terapiakoiraksi.

Luonne ja käyttäytyminen

Australianpaimenkoira on vilkas ja älykäs käyttökoira, jolla on voimakas paimennus- ja vartioimisvietti. Se on palveluhaluinen, joten se on erinomainen seuralainen sekä monipuolinen ja helposti koulutettava koira, joka suorittaa saamansa tehtävät tyylikkäästi ja innolla. Rotu saattaa olla varautunut vieraita kohtaan, mutta se ei saa olla arka eikä aggressiivinen ihmisiä eikä muita eläimiä kohtaan.

Australianpaimenkoira on onnellinen saadessaan olla mukana perheensä normaaleissa päivärutiineissa. Kotioloissa se usein seuraa omistajaansa kuin varjo huoneesta toiseen, jopa kylpyhuoneeseen...

Omistajan on huolehdittava, että koira saa riittävästi liikuntaa ja muita virikkeitä - rotuhan on luonnostaan aktiivisessa työssä oleva käyttökoira. Australianpaimenkoira ei siten sovellu pelkästään koti-, tarha- tai pihakoiraksi, koska se haluaa olla ihmisen lähellä. Jos australianpaimenkoira ei saa riittävästi virikkeitä se keksii niitä itse ja ne eivät ole aina omistajan mieleen.

Australianpaimenkoira tulee yleensä hyvin toimeen lasten kanssa, varsinkin jos ne ovat kasvaneet yhdessä. Lapsiperheissä sekä lapselle että koiralle tulee opettaa oikeanlainen käyttäytyminen. Lapsia ei tule kuitenkaan jättää ilman valvontaa minkään rotuisten koirien kanssa.

Turkinhoito

Australianpaimenkoiran turkki on harjattava viikoittain, erityisesti pöksy-, korva- ja kauluksen karvat. Pesua turkki kaipaa likaannuttua, karvanlähdön aikaan irroittamaan pohjavillaa tai näyttelyitä varten. Saksilla siistimistä tai hoitoainetta turkki kaipaa mikäli koiran turkki on erityisen runsas. Saksilla siistittäviä karvoja ovat tassukarvat, korvakarvat sekä pöksykarvat, tarvittaessa myös muut alueet.

Yleisimmät asiat terveydestä

Australianpaimenkoira on melko terve rotu. Tosin kaikki koirilla esiintyvät sairaudet voivat esiintyä myös australianpaimenkoirilla. Rodussa esiintyy mm. lonkka- ja silmäsairauksia, muutoksia kyynärnivelessä tai polvissa, hammaspuutoksia, epilepsiaa sekä allergioita.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Australianpaimenkoira sopii ihmiselle joka on sisäistänyt, että rotu tarvitsee peruskoulutuksen sekä sen liikunnan tarve että aivotyöskentelyn tarve täytyy saada tyydytettyä, siten aussie pysyy tyytyväisenä ja onnellisena perheenjäsenenä. Aussie sopii myös aktiiviseen, monipuoliseen harrastamiseen.

Teksti: Australianpaimenkoirat ry
 

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

australianpaimenkoira

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
FROST LAKE'S MIKKOLA PASI HELSINKI 1 naaras 11.10.2023 06.12.2023 1200 €
AURUM FLUMEN VIITA PAULA JOKIMAA 4 urosta, 2 naarasta 03.11.2023 22.12.2023 1800 €
DIVA'S HEROES PARVIAINEN EIJA VANTAA 1 uros, 1 naaras 13.10.2023 06.12.2023 1800 €
Yhteensä: 3 pentuetta 9 pentua