Image
riva_ja_asti2.jpg

Australianpaimenkoira

12 pentua

Käyttötarkoitus

Australianpaimenkoiran alkuperäinen käyttötarkoitus on paimennus (lammas-, nauta- ja siipikarja). Nykyään australianpaimenkoiria käytetään paitsi paimentamiseen, myös palveluskoirana eri pk-lajeissa, pelastuskoirana, opaskoirana, agilityssä, vesipelastuksessa, tottelevaisuuskokeissa sekä näyttelyissä. Rotu soveltuu myös terapiakoiraksi.

Luonne ja käyttäytyminen

Australianpaimenkoira on vilkas ja älykäs käyttökoira, jolla on voimakas paimennus- ja vartioimisvietti. Se on palveluhaluinen, joten se on erinomainen seuralainen sekä monipuolinen ja helposti koulutettava koira, joka suorittaa saamansa tehtävät tyylikkäästi ja innolla. Rotu saattaa olla varautunut vieraita kohtaan, mutta se ei saa olla arka eikä aggressiivinen ihmisiä eikä muita eläimiä kohtaan.

Australianpaimenkoira on onnellinen saadessaan olla mukana perheensä normaaleissa päivärutiineissa. Kotioloissa se usein seuraa omistajaansa kuin varjo huoneesta toiseen, jopa kylpyhuoneeseen...

Omistajan on huolehdittava, että koira saa riittävästi liikuntaa ja muita virikkeitä - rotuhan on luonnostaan aktiivisessa työssä oleva käyttökoira. Australianpaimenkoira ei siten sovellu pelkästään koti-, tarha- tai pihakoiraksi, koska se haluaa olla ihmisen lähellä. Jos australianpaimenkoira ei saa riittävästi virikkeitä se keksii niitä itse ja ne eivät ole aina omistajan mieleen.

Australianpaimenkoira tulee yleensä hyvin toimeen lasten kanssa, varsinkin jos ne ovat kasvaneet yhdessä. Lapsiperheissä sekä lapselle että koiralle tulee opettaa oikeanlainen käyttäytyminen. Lapsia ei tule kuitenkaan jättää ilman valvontaa minkään rotuisten koirien kanssa.

Turkinhoito

Australianpaimenkoiran turkki on harjattava viikoittain, erityisesti pöksy-, korva- ja kauluksen karvat. Pesua turkki kaipaa likaannuttua, karvanlähdön aikaan irroittamaan pohjavillaa tai näyttelyitä varten. Saksilla siistimistä tai hoitoainetta turkki kaipaa mikäli koiran turkki on erityisen runsas. Saksilla siistittäviä karvoja ovat tassukarvat, korvakarvat sekä pöksykarvat, tarvittaessa myös muut alueet.

Yleisimmät asiat terveydestä

Australianpaimenkoira on melko terve rotu. Tosin kaikki koirilla esiintyvät sairaudet voivat esiintyä myös australianpaimenkoirilla. Rodussa esiintyy mm. lonkka- ja silmäsairauksia, muutoksia kyynärnivelessä tai polvissa, hammaspuutoksia, epilepsiaa sekä allergioita.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Australianpaimenkoira sopii ihmiselle joka on sisäistänyt, että rotu tarvitsee peruskoulutuksen sekä sen liikunnan tarve että aivotyöskentelyn tarve täytyy saada tyydytettyä, siten aussie pysyy tyytyväisenä ja onnellisena perheenjäsenenä. Aussie sopii myös aktiiviseen, monipuoliseen harrastamiseen.

Teksti: Australianpaimenkoirat ry
 

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

australianpaimenkoira

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
SVARTSKENENS LAANPÄÄ ULLA METSÄKYLÄ 2 urosta 02.03.2024 20.04.2024 1800 €
EI KENNELNIMEÄ EBELING HANNA 3 urosta 25.03.2024 13.05.2024 1700 €
MINDHUNTER TUOMI SAANA LEMPÄÄLÄ 5 urosta, 2 naarasta 01.03.2024 19.04.2024 2300 €
Yhteensä: 3 pentuetta 12 pentua