Image
Eestinajokoira, kuva Suomen Ajokoirajärjestö

Eestinajokoira

Käyttötarkoitus

Eestinajokoira on keskikokoinen, vahvan riistavietin omaava rotu. Sen tehtävä on hakea kytkemättömänä maastosta riistaeläimen jälkiä, selvittää sen olinpaikka jälkeä seuraamalla ja ajaa liikkeelle lähtenyttä eläintä haukkuen. Eestinajokoiran ajohaukku on kuuluvaa ja useimmiten viestittää äänenannon tiheydellä ja intohimoisuudella tapahtumien kulkua, mm. sen kuinka hyvässä tuntumassa koira on ajettavaan nähden. Suoriutuakseen rodunomaisesta tehtävästään, eestinajokoiran tulee olla itsenäinen ja rohkea. Rakenteensa ja voimakkaan riistaviettinsä ansioista eestinajokoira on tehokas riistan löytäjä ja jäljittäjä myös vaikeassa maastossa. Valkoinen pohjaväri helpottaa koiran havaitsemista maastossa, ja soinnikas haukku auttaa sen paikallistamisessa kauempaakin.

Luonne ja käyttäytyminen

Eestinajokoira on luonteeltaan tasapainoinen, eloisa ja ystävällinen.
Muiden koirarotujen tapaan eestinajokoira tarvitsee johdonmukaisen tapakasvatuksen ja sosiaalistamisen. Se viihtyy erinomaisesti muiden koirien seurassa, mutta tarvitsee myös omaa tilaa ja rauhaa. Sisäkoirana eestinajokoira on parhaimmillaan huomaamaton, rauhallinen ja oppivainen, joka ei kotia tuhoa. Eestinajokoira leimaantuu omistajaansa ja perheeseen vahvasti. Tarhakoirana se vaatii lämpimän ja vedottoman kopin.

Yleisimmät asiat terveydestä

Yleensä perusterve rotu, jolla ei yleisesti esiinny vakavia sairauksia. Tutkitut lonkka- ja kyynärtulokset ovat hyvällä tasolla. Rodussa esiintyviä vikoja ja sairauksia ovat mm. häntä-, purenta- ja kivesviat. Iho-ongelmia esiintyy harvoin, korvatulehduksia jonkin verran. Nartuilla voi esiintyä valeraskauksia ja aktiivisen vietin omaavalle urokselle aiheutuu herkästi eturauhasvaivoja. Ylikorkeus voi haitata ulkomuodollisesti.

Turkinhoito

Lyhyehkö kattava karvapeite ja poimuton tiiviisti asettuva nahka tekee eestinajokoirasta helppohoitoisen. Samat ominaisuudet ovat myös tarkoituksenmukaisia rodunomaisessa työskentelyssä. Turkinhoidoksi riittää pesu koiran ollessa likaantunut, muutoin riittää turkin satunnainen harjaaminen. Korvat tulee tarkistaa säännöllisesti ja kuivata / puhdistaa tarvittaessa.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Eestinajokoira soveltuu parhaiten metsästäjälle, joka sisäistää rodun käyttötarkoituksen ja sen asettamat vaatimukset koiran luonteelle ja vireystasolle. Näyttelyt ovat hyvää sosiaalistamista; eestinajokoira on FCI esitunnustettu rotu. Harrastaa voi myös monia sellaisia koiraurheilulajeja, joissa vaaditaan ketteryyttä, liikunnallisuutta ja päättelykykyä kuten agility, Nose Work tai MEJÄ. Keskikokoisena koirana rotu on sopiva monenlaiseen olemiseen ja toimintaan.

Muuta

Luonteen ja korkeuden vuoksi hyvin tykätty rotu. Viron ainoa kansallinen rotu.

Kuvat ja teksti Suomen Ajokoirajärjestö

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus