Image
img_8845.jpg

Beagle

14 pentua

Käyttötarkoitus

Beagle on aktiivinen ja peloton, pääasiassa jänistä ajava, englantilaista alkuperää oleva metsästyskoira. Beagle on alun perin ajuemetsästykseen käytetty rotu, mutta esim. pohjoismaissa sitä käytetään lähes pelkästään yksin työskentelevänä koirana. Valtaosaa suomalaisista ja pohjoismaisista beagleista käytetään edelleen aktiivisesti metsästykseen.

Beaglen tehtävä on hakea kytkemättömänä maastosta jäniksen yö- tai syönnösjälki, selvitellä riistan olinpaikka jälkeä seuraamalla ja ylösoton jälkeen pyrkiä pitämään ajettavaa jalkeilla ajoeläimen tekemistä hankalistakin harhautustempuista huolimatta. Sitkeä ja periksiantamaton työskentely, jonka johdosta metsästäjä saa oikein maastoon sijoittumalla usein näkökontaktin ajettavaan riistaan, osoittaa koiran omaavan toivottuja, käyttötarkoituksen vaatimia ominaisuuksia. Suoriutuakseen rodunomaisesta tehtävästään, beaglen tulee olla itsenäinen ja rohkea. Itsenäisyys näkyy parhaiten koiran oma-aloitteisuutena ja laaja-alaisena hakutyöskentelynä. Beaglen normaali hakusäde on 100 - 1000 metriä koiranohjaajan sijaintipaikasta ja työskentelylaajuus ajon aikana voi olla jopa useita kilometrejä, normaalisti hieman vähemmän.

Beaglen ajohaukku on kuuluvaa ja useimmiten kaksiäänistä. Hyvä metsästyskoira viestittää äänenannon tiheydellä ja intohimoisuudella tapahtumien kulkua, mm. sen, kuinka hyvässä tuntumassa ajuri on ajettavaan nähden. 

Yleisimmät asiat terveydestä

Beaglea voi luonnehtia perusterveeksi roduksi, jolla ei yleisesti esiinny vakavia sairauksia. Rodussa esiintyviä vikoja ja sairauksia ovat mm. häntä- purenta- ja kivesviat. Iho-ongelmia esiintyy harvoin. Epilepsiaa on tutkittu joitakin vuosia ja sitä esiintyy vähän. Koon kasvu (ylikorkeus) ja liiallinen massakkuus ovat beaglessa esiintyviä ”ulkoisia” ongelmia.

Luonne ja käyttäytyminen

Beagle on perusluonteeltaan iloinen, sopeutuva ja seurallinen rotu, joka tarvitsee hyvin johdonmukaisen tapakasvatuksen määrätietoisuutensa ja itsepäisyytensä vuoksi. Metsästyskoirana rotu omaa erittäin vahvan riistavietin. Viihtyy erinomaisesti muiden koirien seurassa ja isossakin laumassa.

Turkinhoito

Lyhyehkö kattava karvapeite ja poimuton tiiviisti asettuva nahka tekee beaglesta helppohoitoisen, mutta se on myös tarkoituksenmukainen rodunomaisessa työskentelyssä. Turkinhoidoksi riittää pesu koiran ollessa likaantunut, muutoin riittää turkin satunnainen harjaaminen. Korvat tulee tarkistaa säännöllisesti ja kuivata / puhdistaa tarvittaessa. Ihon terveyttä tulee tarkkailla rutiininomaisesti.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Beagle soveltuu parhaiten metsästäjälle, joka sisäistää rodun käyttötarkoituksen ja sen asettamat vaatimukset koiran luonteelle ja vireystasolle. Metsästysbeaglellakin on mahdollista harrastaa monia sellaisia koiraurheilulajeja, joissa vaaditaan ketteryyttä, liikunnallisuutta ja päättelykykyä. 

Teksti: Suomen Beaglejärjestö - Finska Beagleklubben ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

beagle

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
ERÄKARHUN KALLIOSAARI REIJO YLI-VALLI 2 urosta 08.04.2024 27.05.2024 1400 €
ARCIDAY'S KOTALAMPI ANNE LINNAVUORI 1 naaras 29.04.2024 17.06.2024 1000 €
ERÄKARHUN KALLIOSAARI REIJO YLI-VALLI 2 urosta, 1 naaras 25.04.2024 13.06.2024 1400 €
MATALAN TORPAN RÄISÄNEN TUIJA KERISALO 1 naaras 02.04.2024 24.05.2024 1000 €
KORPIVAINUN RIEPPO ASTA LEHMO 1 uros 24.04.2024 12.06.2024 1300 €
MIDIAN'S LAITILA KATRI SEINÄJOKI 5 urosta, 1 naaras 05.04.2024 24.05.2024 1400 €
Yhteensä: 6 pentuetta 14 pentua