Image
221-mymmy042013-ole-kristian_lokken.jpg

Englanninbulldoggi

Käyttötarkoitus

Englanninbulldoggi on seurakoira, jonka juuret ovat vanhoissa taistelu- ja molossikoirissa. Bulldoggi sopeutettiin taistelukoirasta seurakoiraksi Englannissa vuoden 1835 jälkeen, kun eläintappelut kiellettiin maassa. Taistelukoiran hyökkäävyyden tilalle tuli lempeys ihmisiä kohtaan.

Englanninbulldoggi nauttii, kun saa olla mukana omistajansa arjessa. Bulldoggeja on Suomessa mukana kaverikoiratoiminnassa. Kaksi bulldoggia on palkittu Suomen Kennelliiton sankarikoira-tittelillä sokeritautia sairastavan omistajansa herättämisestä, kun tämän verensokeri on laskenut.

Raskasrakenteisena koirana bulldoggi ei sovi harrastamaan vauhdikkaita lajeja kuten agilitya eikä kestävyyslajeja.  Moni bulldoggi nauttii koiranäyttelyistä, ja bulldoggin kanssa harrastaa voi tokoa. Bulldoggin kouluttaminen voi olla vaativaa, sillä bulldoggilla ei ole miellyttämisen halua ja se on usein hyvin itsepäinen koira.

Luonne ja käyttäytyminen

Rotumääritelmän mukaan englanninbulldoggi on päättäväinen, voimakas ja tarmokas. Se on tarkkaavainen, peloton, uskollinen, luotettava ja rohkea. Tuimasta ulkonäöstään huolimatta bulldoggi on lempeä koira. Taistelukoiramenneisyys näkyy siinä, että englanninbulldoggilla on usein korkea kipukynnys.

Bulldoggi on yleensä ystävällinen ja avoin ihmisiä kohtaan.  Suomessa luonnetestatut bulldoggit ovat olleet hyvin luoksepäästäviä, ja niillä on ollut vähäinen taisteluhalu.

Bulldoggeissa on vilkkaampia ja rauhallisempia yksilöitä. Osa bulldoggeista viihtyy parhaiten itsekseen.

Turkki ja sen hoito

Englanninbulldoggin turkki on lyhyt ja tiivis. Turkki ei vaadi paljon hoitoa, mutta sitä on hyvä sukia aika ajoin, varsinkin keväällä ja syksyllä karvanlähtöaikaan. Turkkia ei tarvitse pestä kuin muutaman kerran vuodessa, ellei se ole likainen.

Terveys

Englanninbulldoggi on voimatyyppinen koira. Sen raskas rakenne altistaa koiran luusto- ja nivelongelmille. Koska bulldoggi on lyhytkalloinen koira, esiintyy rodulla hengitysongelmia. Bulldoggilla voi myös olla iho-ongelmia, luomenkiertymiä ja vilkkuluomen tulehdusta eli ns. kirsikkasilmää. Rodun ihanne Pohjoismaissa on koira, joka ei ole liian raskasrakanteinen eikä liian poimuinen. Hengitysteihin kiinnitetään erityistä huomiota.

Englanninbulldoggille ollaan kehittämässä kuntotestiä, joka kaikkien jalostukseen käytettävien koirien tulisi läpäistä. Moni suomalainen kasvattaja tutkituttaa jalostukseen käytettävän koiransa hengitystiet, polvet, sydämen ja silmät. Myös luustokuvauksia tehdään. Hengitysteiden arviointiin ei ole virallista testiä, mutta eläinlääkäri pystyy arvioimaan kuvatun koiran hengitystiet.

Kenelle ja mihin rotu sopii

Englanninbulldoggi sopii rauhallista arkea viettävälle henkilölle. Bulldoggi on myös hyvä perhekoira, sillä yleensä se tulee erinomaisesti lasten kanssa toimeen. Bulldoggi ei ole paras kaveri pitkille lenkeille, mutta se kaipaa säännöllistä liikuntaa.

Englanninbulldoggi haluaa olla mukana omistajansa arjessa. Se viihtyy ihmisten seurassa ja nauttii siitä, että pääsee mukaan esimerkiksi automatkoille.

Englanninbulldoggi ei ole oikea rotuvalinta henkilölle, joka haluaa hyvin näyttävän tai erikoisen koiran. Näyttävyyttä tärkeämpää englanninbulldoggissa on koiran hyvinvointi – bulldoggin tulee olla toimintakykyinen, jotta se voi elää täysipainoista elämää.

Teksti: Suomen Englanninbulldoggiyhdistys ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus