Image
309--IMG_9702.jpg

Mopsi

6 pentua

Käyttötarkoitus

Seurakoira.

Luonne ja käyttäytyminen

Mopsi on erittäin seurallinen ja ystävällinen koirarotu. Se on ihmisrakas ja tulee hyvin toimeen toisten koirien kanssa, myös samaa sukupuolta olevien. Tyypillinen mopsi on iloinen ja eloisa. Se on myös hyvin omanarvontuntoinen mikä näkyy itsevarmuutena, rohkeutena ja joskus itsepäisyytenäkin. Aggressiivisuus ja hermostuneisuus eivät ole mopsille ominaisia luonteenpiirteitä.

Yleisimmät asiat terveydestä

Mopsi on suhteellisen terve rotu ja sen keskimääräinen elinikä on yli 10 vuotta. Se on kuitenkin yksi niistä roduista, joissa esiintyy ulkomuotopiirteitä, jotka liioiteltuina saattavat altistaa koiran terveysongelmille. Näitä liioiteltuja piirteitä kantavat yksilöt pyritään karsimaan jalostuksesta.

Yleisimmät terveysongelmat liittyvät mopsin suhteellisen suuriin ja hieman ulkoneviin silmiin. Silmät ovat alttiit tapaturmille, lialle ja pölylle ja niissä voi esiintyä ylimääräisiä ripsiä, luomien virheasentoja sekä eri syistä johtuvaa pigmentoitumista.

Muita rodussa harvemmin esiintyviä vikoja ja sairauksia ovat pitkä pehmeä kitalaki joka etenkin yhdessä lihavuuden kanssa voi altistaa koiran hengitysvaikeuksille, polvilumpion sijoiltaanmeno, legg-perthes, epilepsia, PDE ja sikaripunkki.

Turkinhoito

Mopsin turkki on lyhyt ja helppohoitoinen. Hoidoksi riittää harjaus ja pesu tarvittaessa. Karvaa mopsista irtoaa etenkin karvanlähtöaikana paljon. Mopsin nenäpoimu vaatii erikoishuomiota, se tulee pitää puhtaana ja kuivana.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Mopsi sopii ihmiselle joka haluaa pienikokoisen, seurallisen koiran. Seurallisuutensa takia mopsi kärsii jos se joutuu olemaan paljon yksin. Kokonsa puolesta mopsi sopii hyvin myös kaupunkiolosuhteisiin eikä se ole kovinkaan herkkähaukkuinen tai äänekäs. Mopsi on älykäs ja nopea oppimaan joten se sopii ihmiselle joka haluaa harrastaa koiransa kanssa, joskaan kovin tiukkapipoiselle kouluttajalle mopsi ei sovellu harrastuskaveriksi. Varsinaista kisakoiraa hakevan kannattaa kuitenkin valita muu rotu. Sopivia harrastuslajeja ovat mm. näyttelyt, rally-toko/toko, koiratanssi ja agility.  Toisaalta mopsi ei pahastu vaikka sen harrastusvalikoima olisi suppeampikin, tärkeintä sille on saada olla mukana perheen päivittäisissä askareissa. Säännöllinen liikunta, reipas kävely, on mopsille tärkeää fyysisen kunnon ylläpitämiseksi. Mopsi sopii mutkattoman luonteensa ansiosta hyvin myös lapsiperheeseen, kunhan lapset opetetaan käsittelemään koiraa oikein. 

Teksti ja kuvat: Suomen Mopsikerho ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

mopsi

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
NASTANAKIN KÄSMÄ JOHANNA 3 urosta 09.06.2024 04.08.2024 2400 €
FIN-ANSSIN SUORSA NINA KAJAANI 2 urosta, 1 naaras 18.07.2024 12.09.2024 2700 €
Yhteensä: 2 pentuetta 6 pentua