Image
385--hälleforsinkoira--main.jpg

Hälleforsinkoira

Käyttötarkoitus

Hälleforsinkoiraa käytetään metsästyksessä pääasiassa pysäyttävänä koirana hirven metsästyksessä. Se on ruotsalainen hirvikoirarotu ja niistä lukumäärältään selvästi pienin. Rotu on saanut alkunsa Hälsinglandissa Keski-Ruotsissa 1930-luvulla. Tuohon aikaan metsästyskoirien rodut tai ainakaan rotumääritelmät eivät olleet tärkeitä. Niinpä näihin ’sekalaisiin’ hirvikoiriin sekoittui venäjältä kotoisin olevia otsjakilaikoja (länsisiperianlaika) ja näin on todettu rodun alun alkaen syntyneen. Myöhemmin rotuun on todennäköisesti sekoittunut myös suomenpystykorvaa, jämtlandinkoiraa sekä norjan harmaahirvikoiraa. Ruotsalainen rotujärjestö on perustettu 1994 ja omaksi rodukseen Ruotsin kennelliitossa se on hyväksytty vasta v 2000. Rotu ei ole FCI:n hyväksymä, mutta on kuitenkin Suomen kennelliiton hyväksymä rotu.

Pentuja syntyy Ruotsissa vuosittain alle sata ja sen pennun saaminen on vaikeaa jopa Ruotsissa. Suomeen tuodaan vuosittain muutama yksilö ja 2016 keväällä syntyi ensimmäinen suomalaisen kasvatajan pentue.

Luonne ja käyttäytyminen

Luonteeltaan hällefors on itsevarma, ihmisystävällinen ja tappelutilanteita väistävä. Se pyrkii kuitenkin aktiivisesti tuttavuuteen niin vieraiden ihmisten kuin koirienkin kanssa. Hällefors kaipaa runsasta liikuntaa ja osoittaa useamman päivän joutilaana olon kyllästyneellä haukunnalla, joten se ei sovellu omistajalle, jolla ei ole aikaa koiralle myös metsästyskauden ulkopuolella. Parhaimmillaan koira on metsällä isäntänsä kanssa, eikä oikein sovi usean henkilön hallittavaksi eli rotu on isäntäuskollinen

Yleisimmät asiat terveydestä

Rotu on perusterve pohjoismainen pystykorvarotu ja isoja terveysongelmia ei ole.

Turkinhoito

Turkki on helppohoitoinen ja sitä ei tarvitse trimmata. Karvanvaihdon aikana turkkia kannattaa harjata. Läpimärkä turkki kannattaa antaa kuivahtaa esim. sisätiloissa tai lämpimässä koiratalossa/ -kopissa. Tarvittaessa turkki kannattaa pestä, etenkin ennen näyttelyä tai jos se on likaantunut.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Hälleforsinkoiran tulee päästä metsään, eli rotu sopii sekä suurriistan metsästäjälle tai henkilölle, joka harrastaa koiran kanssa hirvenhaukkukokeita ja koiranäyttelyitä.

Muuta

Pennun hankintaa suunnittelevan kannattaa ottaa yhteyttä rodun jalostus-/ pentuneuvojiin.

Teksti ja kuvat: Suomen Harmaahirvikoirajärjestö ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus