Image
6--Harmaa_norjanhirvikoira_narttu_0.jpg

Harmaa norjanhirvikoira

12 pentua

Käyttötarkoitus

Harmaa norjanhirvikoira on pääsääntöisesti hirven metsästykseen käytettävä koira. Rotu on osoittanut hienosti toimivuutensa myös karhun metsästyksessä. Rotu kuuluu ns. pysäyttäviin hirvikoirarotuihin ja se ilmaisee riistan haukkumalla. Harmaa on metsästyskäytön ohella myös loistava perhekoira ja kompaktin kokoisena sitä pystyy myös nuoriso käsittelemään ja vaikkapa käyttämään lenkillä.

Rotu on varhaiskypsä ja riistaviettinen ja nämä ovatkin olleet perinteisesti rodun tavaramerkkejä. Riistalle kouluttaminen on helppoa, koiraa täytyy vain viedä säännöllisesti metsään.

Rotua rekisteröidään Suomessa noin 1000 pentua/ vuosi. Rodun kotimaa on nimensä mukaisesti Norja ja se onkin Norjan kansallisrotu.

Luonne ja käyttäytyminen

Harmaa norjanhirvikoira on luonteeltaan rohkea, kiltti ja sosiaalinen. Rotu on metsästyskoira, jota käytetään seuruemetsästykseen, joka on osaltaan muokannut koiran luonteesta sopeutuvan ja sosiaalisen. Rodun riistavietti on vahva, joka rajoittaa koiran pitämistä irrallaan muulloin kuin metsästystilanteessa.

Yleisimmät asiat terveydestä

Rotu on perusterve pohjoismainen pystykorvarotu ja isoja terveysongelmia ei ole. Rodussa on esiintynyt jonkin verran matalajalkaisuutta (kondrodysplasia) ja glaukoomaa. Näihin sairauksiin on nykyisin olemassa geenitestit ja niitä jalostuksessa hyväksi käyttäen em. sairauksia ei ilmene. Rodun PEVISA- ohjelmassa on lonkkakuvaus ennen toista pentuetta.

Turkinhoito

Turkki on helppohoitoinen ja sitä ei tarvitse trimmata. Karvanvaihdon aikana turkkia kannattaa harjata. Läpimärkä turkki kannattaa antaa kuivahtaa esim. sisätiloissa tai lämpimässä koiratalossa/ -kopissa. Tarvittaessa turkki kannattaa pestä, etenkin ennen näyttelyä tai jos se on likaantunut.

Millaiselle ihmiselle rotu sopii

Harmaa norjanhirvikoiran tulee päästä metsään, eli rotu sopii suurriistan metsästäjälle tai henkilölle, joka harrastaa koiran kanssa hirvenhaukkukokeita ja koiranäyttelyitä.

Muuta

Pennun hankintaa suunnittelevan kannattaa ottaa yhteyttä rodun jalostus-/ pentuneuvojiin.

Teksti: Suomen Harmaahirvikoirajärjestö ry

Koko
Seurallisuus
Liikunnallisuus
Turkin vaativuus

Saatavilla olevat pentueet

harmaa norjanhirvikoira

Kennel Kasvattaja(t) Kotipaikka Pennut Syntynyt Luovutus Hinta Rotuyhdistys
TOUHU TANEN KEISALA TAUNO HÄRMÄ 2 naarasta 12.03.2023 30.04.2023 1000 €
HEIKINMÄEN HEIKKILÄ TOMI JÄMIJÄRVI 2 naarasta 14.03.2023 02.05.2023 900 €
ERÄTÖKÖTTÄJÄ GRUNDSTRÖM TAPIO RISTE 2 urosta, 4 naarasta 09.04.2023 28.05.2023 800 €
PORTTIVAHIN KAINU ISMO LIIMATTALA 1 uros, 1 naaras 06.04.2023 25.05.2023 1000 €
Yhteensä: 4 pentuetta 12 pentua